EMOTIVAN GOVOR PRED PRISTALICAMA Lula da Silva: Izaći ću na ulice da se borim
Foto: Profimedia

Bivši brazilski predsednik

EMOTIVAN GOVOR PRED PRISTALICAMA Lula da Silva: Izaći ću na ulice da se borim

Planeta -
Bivši brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva obećao je u obraćanju svojim pristalicama da će se protiv svojih protivnika boriti na ulici, samo nekoliko sati pošto je nakratko bio pritvoren u sklopu istrage korupcije, javili su danas brazilski mediji.

Lula je, obučen u crvenu majicu sa žutom zvezdom - simbolom svoje Radničke partije, održao je emotivan govor pred više stotina pristalica u Sao Paulu, prenela je agencija AFP.

"Ako žele da me poraze, moraće da se sa mnom uhvate u koštac na ulicama ove zemlje!", naveo je bivši predsednik Brazila, koji je tu funkciju obavljao između 2003. i 2010. godine.

Lula (70) je čak pustio suzu dok je govorio o tome kako je tokom svoja dva mandata izvukao iz siromaštva milione Brazilaca. On je juče tokom dana odveden u policijsku stanicu na saslušanje, dok su njegovu kuću, prostorije "Instituta Lula", kao i kuće članova njegove porodice i njegovih saradnika pretresli agenti federalne policije.

Lula je priveden u okviru šire istrage o korupciji u državnoj naftnoj kompaniji "Petrobras", javio je Bi-Bi-Si, dodajući da on negira optužbe za korupciju. Dugotrajna istraga, poznata kao "Operacija perionica", obuhvata optužbe za korupciju i pranje novca u "Petrobrasu".

Policija tvrdi da poseduje dokaze da je Lula primao nelegalna sredstva u obliku mita. Brazilski zvaničnici su naveli da je izdato 33 naloga za pretragu i 11 naloga za privođenje, a da je u akciji učestovalo 200 federalnih agenata u Rio de Zzaneiru, Sao Paulu i Baiji. Lula je kao predstavnik Radničke partije, bio predsednik Brazila u dva mandata, a na funkciji ga je nasledila njegova štićenica Dilma Rusef.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track