(FOTO) DRUGI DAN PROTESTA: Turska policija ponovo ispalila suzavac na demonstrante
Foto: Twitter/screenshot

Velike količine suzavca, vodenih topova i plasitčnih metaka

(FOTO) DRUGI DAN PROTESTA: Turska policija ponovo ispalila suzavac na demonstrante

Planeta -
Turska policija ispalila je danas suzavac i pucala iz vodenih topova na demonstrante koji su se okupili ispred opozicionog lista "Zaman" nakon što su vlasti nasilno preuzele kontrolu nad tim listom.

Policija je upotrebila velike količine suzavca, vodenih topova i plasitčnih metaka da rastera gomilu od oko 500 demonstranata ispred sedišta Zamana, javio je AFP.

Turske vlasti preuzele su sinoć kontrolu nad listom "Zaman", koji je kritički orijentisan prema predsedniku Redžepu Tajipu Erdogan a podržava uticajnog Erdoganovog protivnika, Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD, javile su agencije.

Na zahtev istanbulskog tužioca imenovani su novi administratori koji će uređivati "Zaman". Policija je upotrebila suzavac i vodene topove i prilikom sinoćnje racije na kancelarije tog lista da bi rasterala više stotina okupljenih demonstranata.

Akcija turskih vlasti izazvala je ozbiljnu zabrinutost u Vašingtonu i Briselu, u pogledu slobode izražavanja u Turskoj, pa je komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han izjavio da je "izuzetno zabrinut", prenela je agencija AFP. Demonstranti su tokom sinoćnjih protesta izvikivali "Slobodna štampa se ne može ućutkati".

Erdogan optužžuje Gulena da kuje zaveru protiv vlasti gradeći mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima. Gulen je negirao ove optužbe a vladini zvaničnici tvrde da Gulenove pristalice rade sa Kurdskom radničkom partijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track