GROZNIČAVA TRKA U NAORUŽANjU: Rusija, SAD i Kina se takmiče u razvijanju hipersoničnog oružja
Foto: Printscreen YT

Nema granice rivalstvu velikih sila

GROZNIČAVA TRKA U NAORUŽANjU: Rusija, SAD i Kina se takmiče u razvijanju hipersoničnog oružja

Planeta -
Vazduhoplovne snage SAD pozivaju na velike investicije u razvoj hipersoničnog oružja, jer bi ono Americi dalo izuzetnu prednost protiv bilo kog neprijatelja

U studiji koju je nedavno objavio američki Mičel Institut za aeronautičke studije, razvoj oružj akoje može da ostigne hipersonične brzine od preko 3 600 kilometara na sat, će izazvati "vojnu revoluciju na isti način kao što je to generaciju pre bila pojava turbomlaznog motora”. Drugim rečima: hipersonično oružje bi moglo u velikoj meri redefinisati pravila modernog ratovanja.

Nije iznenađujuće da je vazduhoplovne snage SAD pozivaju na velike investicije u razvoj hipersoničnog oružja, jer bi ono Americi dalo izuzetnu prednost protiv bilo kog neprijatelja.

foto: Printscreen youtube
foto: Printscreen youtube

Neverovatno brzi projektili bi omogućili da SAD napadnu ciljeve duboko u neprijateljskoj teritoriji, čak i ako bi oni imali odbranu protiv vazdušnih sistema, jer bi njihova brzina smanjila satima duge transkontinentalne letove na nekoliko minuta. To oružje takođe može smanjiti pretnju američkim pilotima, jer bi oni brže mogli da obavljaju svoje zadatke.

Ali SAD nisu jedina zemlja koja razvija hipersonično oružje: Kina i Rusija već ulažu u tu tehnologiju, navodi se u izveštaju. Peking je sproveo najmanje pet testova svog hipersoničnog ofanzivnog oružja WU-14 u poslednje dve godine. Ono se satoji od platforme koje lansira raketu na gornjoj atmosferi, koja zatim oslobađa jedrilicu koja doseže hipersonične brzine.

U međuvremenu, Moskva planira da testira svoje novo hipersonično oružje do 2020. godine.

Rusija već ima planove unapređivanja svog nuklearnog bojnog broda klase Kirov Petar Veliki sa novim hipersoničnim protivbrodskim krstarećim raketama. Nove rakete 3M22 Zirkon sposobne za brziine od 5 mahova bi trebale da zamene postojeće supersonične rakete P-700 Granit koje imaju domet od preko 400 kilometara.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Očekuje se da ova nadogradnja bude završena do 2022. Godine,ali i Pentagon planira sličan vremenski okvir sa daleko većim budžetom, za svoj program Hipersonic oružja:

Autori studije predviđaju da će do 2020 biti razvijeno udarno hipersoinično oružje srednjeg dometa, do 2030. Se predviđa razvoj još ofanzivnijeg oružja sposobnog da prikuplja informacije,,a da funkcionalni hipersonični avion može biti razvijen do 2040.

Drugim rečima, mi smo na početku nove, hipersonične trke u naoružanju.

(Russia insider - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track