KRVAVI OBRAČUN JAKUZA: Policija nemoćna! Mogu samo da broje smrskane glave po ulicama!
Foto: Jutjub

Sukob mafija

KRVAVI OBRAČUN JAKUZA: Policija nemoćna! Mogu samo da broje smrskane glave po ulicama!

Planeta -
Poslednji put kad se jedna velika frakcija izdvojila iz kriminalne organizacije Jamagči-gumi, Japan su punih pet godina potresali brutalni sukobi Jakuza. Izgleda da se istorija ponavlja jer je japanska policija objavila da se iz te organizacije izdvojila grupa Kobe Jamaguči-gumi

U subotu se u centralnu poslovnu zgradu organizacije Jamaguči-gumi u Mito Citiju prvo zabio kamion, da bi napadači potom zgradu izrešetali mecima. Nije prošlo dugo, a drugi kamion se zabio u drugu zgradu organizacije, ovaj put u prefekturi Mie. Već sutradan napadači su izrešetali zgradu odmetničke organizacije u prefekturi Ibaraki.

Otkako je otprilike u oktobru došlo do najnovijeg raskola među Jakuzama, japanska policija zabeležila je najmanje 20 sukoba; tuče, pucnjava, napadi vozilima na zgrade, molotovljevim koktelima ... I najmanje jedno brutalno ubistvo, i to samog vođe izvorne organizacije Tacujukija Hišide, koga su pronašli u domu vezanih ruku i nogu, i glave razbijene metalnom cevi.

Jamaguči-gumi u prevodu znači "Organizacija cvetova ljubavnih trešanja". Jakuze, tvrde da uopšte nije reč o grupama koje se bave organizovanim kriminalom, nego da se bave isključivo humanitarnim radom. Pojedini klanovi, tvrde, sačuvaj Bože da bi se sukobljavali, oni su – ako niste znali – u stvari braća.

Njihove vođe, međutim, priznaju da se u humanitarni rad nekim slučajem ipak ubrajaju i reketirenje, ucene i iznude, ali i tvrde da Jakuze obične građane ne maltretiraju. Koliko japanska policija ne uspeva da stane na kraj Jakuzama, pokazuje već i to da je Jamaguči-gumiju prošla godina bila godina posebnog slavlja, stota godišnjica postojanja.

Sukobi su posebno zaredali od januara. Prvo su se pobili u tokijskoj četvrti Kabukičo, poznatoj i kao četvrt crvenih svetiljki. Potom su pripadnici stare organizacije samo nekoliko metara od zgrade lokalne uprave tako polomili pripadnika otpadnika da su mu lobanju smrskali o asfalt.

Pozdravi poput molotovljevog koktela kroz prozor kancelarije postali su uobičajeni. Kako stvari stoje, more krvi samo što se nije prolilo ulicama japanskih megapolisa.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track