(VIDEO) DVE GODINE KASNIJE: Svet još čeka istinu o nestalom malezijskom avionu
Foto: Reuters

Najveća misterija

(VIDEO) DVE GODINE KASNIJE: Svet još čeka istinu o nestalom malezijskom avionu

Planeta -
Pre tačno dve godine, 8. marta 2014. godine, malezijski avion na letu MH370 nestao je sa radara, a danas, dve godine kasnije mnoga pitanja i dalje čekaju na odgovor.

Gde je avion i šta se zapravo dogodilo u kokpitu tog kobnog 8. marta, samo su neka od pitanja. U međuvremenu javile su se i mnoge teorije zavere, ali ipak postoje dve pretpostavke šta je moglo da se dogodi.

Prema prvoj, pilot je oteo avion i zajedno sa 238 ljudi je odleteo pravo u smrt negde na jugu Indijskog okeana. Druga teorija kaže da se najverovatnije radilo o kvaru. U tom slučaju, pilot je pokušao da avion bezbedno prizemlji u Maleziji, ali u tome nije uspeo.

Ipak, više kritika stiglo je na račun prve teorije. Kritičari kažu da su suicidalne tendencije vrlo retke kod pilota. Uostalom, pilot koji želi da sruši avion ne provodi silne sate planirajući kako će ga srušiti. On ga jednostavno sruši. Po tome MH370 odstupa od uzorka.

Porodice putnika čekaju istinu, Foto: AP
Porodice putnika čekaju istinu, Foto: AP

Ujedno, kod suicidalnih pilota, brzo se pronađe razlog takvog čina. Pilot leta MH370, Zahari Šah, radio je za Malejža Erlajns od 1981. godine, a više od 15 godina je leteo Boingom 777. Njegov kopilot tek je bio prebačen u flotu 777 i ovo mu je bio jedan od prvih letova, a bio je veren i planirao je venčanje. Dakle, ne postoje konkretni dokazi da bi ijednog od njih nešto u privatnom ili poslovnom životu mučilo te ih nagnalo na rušenje aviona.

U svakom slučaju, kako prenosi CNN za sada postoji samo jedan odgovor, a to je- ne zna se. Niko ne zna šta se dogodilo, a onaj ko tvrdi da zna, izmišlja.

(Dnevnik.hr/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track