NEVIĐENA HISTERIJA MEĐU ELITOM REPUBLIKANSKE STRANKE: Da li će oligarsi ubiti Donalda Trampa?
Foto: Reuters

Sam protiv svih

NEVIĐENA HISTERIJA MEĐU ELITOM REPUBLIKANSKE STRANKE: Da li će oligarsi ubiti Donalda Trampa?

Planeta -
Da li establišment može da zaustavi Trampa? Moguće je, a to ćemo znati do ponoći, 15. marta Ako Tramp izgubi Floridu i Ohajo, on verovatno neće uspeti da u prvom krugu prikupi 1.237 delegata potrebnih za nominaciju

Pobede koje osvaja na izborima u ammeričkim državama, vode predsedničkog kandidata Donalda Trampa korak bliže ka zvaničnoj nominaciji. Izbori (tzv. primaries) u Mičiganu, Misisipiju i Ajdahu, kao i na Floridi, Ohaju, Ilinoisu, Misuriju i Severnoj Karolini, koji se održavaju 15. marta, mogu biti odlučujući. Ako Trampov konkurent Marko Rubio ne pobedi u svojoj rodnoj državi Floridi, on je gotov, kao što je gotov i guverner Džon Kasič ako ne pobedi u Ohaju.

Ted Kruz već izgleda kao poslednji čovek koji stoji između Trampa i zvanične nominacije za republikanskog kandidata na izborima za predsednika SAD, koju su u poslednjih sedam izbora zadobijali Džordž. Buš stariji, Bob Dol, Džordž Buš mlađi, Džon Mekejn i Mit Romni.

Petorica navedenih kandidata sada izgledaju zaprepašćeni Trampovim pobedama, i samo malo manje Tedom Kruzom kao alternativom.

Nikada do sada rukovodstvo Republikanske stranke nije bilo toliko otuđeno. Njihovo članstvo se pobunilo, ne samo protiv neuspeha svojih otaca, već i zbog politike njihovih sadašnjih vladara. Neki među republikanskom elitom, koji su strpljivo čekali kraj Obamine ere da povrate kontrolu nad spoljnom politikom SAD, sada su u očajanju zbog Trampovih uspeha.

Svih116 članova republikanske grupe koje okuplja one koji su radili u nacionalnoj bezbednosti, mnogi od njih veterani Bušove administracije, su potpisali otvoreno pismo u kome prete da će, ukoliko Tramp bude imenovan, napustiti stranku. Neki su čak najavili da će prebeći kod Hilari Klinton!

"Hilari je daleko manje zlo", kaže Eliot Koen, koji je bio u Stejt departmentu za vreme Buša mlađeg. Prema kolumnisti magazna Politiko Majkl Krouliju, Koen je pomogao vodećim neokonzervativcima da potpišu manifest "Sklonite Trampa".

Drugi potpisnik, Robert Kagan, je zavapio u Vašington Postu, "Jedini izbor će biti glasanje za Hilari Klinton."

Da li su oni ozbiljni? Šta to rade?

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Rat u Iraku, za koji su se mnogi od njih zalagali, Tramp je nazvao istorijskom greškom. Tramp kaže da bi, iako je pristalica Izraela, bio "neutralan" i pošten posrednik između Izraela i Palestinaca u mirovnim pregovorima, kao što je Džimi Karter bio u Kemp Dejvidu.

Tramp kaže da će se "veoma dobro" slagati sa Vladimirom Putinom, kao Ričard Nikson sa Leonidov Brežnjevim i Mao Cetungom.

On neće pokrenuti nove krstaške ratove za demokratiju. On se ne protivio ruskom bombardovanju ISIS u Siriji. On želi da izgradi zid na granici SAD. On bi sa američkih poreskiih obaveznika na bogate američke saveznike prebacio veće troškove za njihovu odbranu.

Da li se većina Amerikanaca slaže sa većinom ovih teza?

Ipak, ovaj ultimatum neokonzervativaca o njihovom napuštanju stranke ako birači izaberu Trampa svedoči o njihovoj lojalnosti.

Kako se svaki bivši predsednik i bivši kandidati odriču Trampa, a stranačka elita kreće grubo na njega, republikanska hijerarhija kaže: Mi ćemo sahraniti Trampa, baš kao što je Rokfeler-Romni publika sahranila Barija Goldvotera (republikanskog kandidata na izborima 1964. godine, koga je tada teško porazio demokrata Lidon Džonson)

Foto: Rojters, AP
Foto: Rojters, AP

Ovo je čist primer politike “mi ili on”.

Ali se opet postavlja pitanje: Da li establišment može da zaustavi Trampa?

Odgovor: Moguće je, a to ćemo znati do ponoći, 15. marta Ako Tramp izgubi Floridu i Ohajo, on verovatno neće uspeti da u prvom krugu prikupi 1.237 delegata potrebnih za nominaciju.

Kako bi protivnici mogli da ga pobede u Ohaju, Floridi i Ilinoisu? Sa istom taktikom kao u Virdžiniji, Luizijani i Kentakiju. Pre svakih izbora u državama, Tramp je izložen neprekidnim baražnim napadima preko oglasa na radiju, televiziji, kablovskim i društvenim mrežama, koji su platile organizacije čije račune pune oligarsi.

Ali Tramp, koji sam finansira svoju kampanju, nije potrošio skoro ništa na oglase kojima bi odgovorio na ove napade, ili promovisao sebe ili svoje probleme. On je se gotovo isključivo oslonio na slobodne medije.

Ipak, nema tog slobodnog medija koji se može takmičiti sa medijskim granatama koje svakog sata padaju na njega.

U Nebraski je bogataška porodica Rikets sipala milione dolara u kampanju Trampovog blaćenja. Na Floridi su dve organizacije za to potrošile 1.75 i 1,5 miliona dolara. Hedž-fond milijardera Pola Singera je podržao organizaciju “Konzervativno rešenje”, koja jer na napade na Trampa već potrošila ogromne sume, a samo od 1. do 15. marta planira da na kampanju protiv Trampa potroši više od sedam miliona dolara.

Foto: AP
Foto: AP

Trampovi rezultat na izborima u Mičiganu i Misisipiju će otkriti koliko je ova divljačka kampanja za srce i umove birača uspešna. (a Tramp je tu odneo ubedljivu pobedu - prim. prev)

Ostaje pitanje - da li će ogroman novac milionera i milijardera, koji podržavaju otvorene granice, masovnu imigraciju, globalizaciju i nestanak nacionalnih država na račun transnacionalnih korporacija, pobediti Trampa putem propagande patriotskih pokreta koji su nastali ove godine?

Da li je ponosna parola Amerikanaca iz 18. veka veka, "Evo, gospodine, ovde narod vlada!" ustupila mesto vladavini oligarha?

(The Unz Review - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track