RUSKA VOJSKA DOBIJA NEOBIČNO POJAČANJE: Unajmljuju delfine za pronalaženje podmornica
Foto: AP, 30.03.2014.

Naoružavanje

RUSKA VOJSKA DOBIJA NEOBIČNO POJAČANJE: Unajmljuju delfine za pronalaženje podmornica

Planeta -
Rusko Ministarstvo obrane želi da regrutuje pet delfina za vojne akcije.

Vojska nastoji da oživi program iz sovjetske ere korišćenja morskih sisara za vojne zadatke.

Vojska nudi ugovor težak 75 miliona rubalja (oko 22.000 evra) za isporuku delfina vojsci u Sevastopolju do 1. avgusta, navodi se u dokumentu objavljenom na vladinoj stranici za nabavke. Prema dokumentaciji, traže dve ženke i tri mužjaka delfina između tri i pet godina sa savršenim zubima i bez telesnih mana.

Delfine su koristili i SSSR i SAD na vrhuncu hladnog rata za otkrivanje podmornica, podvodne mine i uočavanje sumnjivih predmeta ili pojedinca u blizini luka i brodova.

Penzionisani pukovnik Viktor Baranets, koji je nadgledao vojnu obuku delfina u sovjetsko i post-sovjetsko doba, rekao je da su morski sisari bili deo šire hladnoratovske trke u naoružanju između SSSR-a i SAD-a.

“Amerikanci su prvi počeli”, rekao je Baranets za AFP. “Ali, kada je sovjetska obavještajna služba saznala za američke delfine 1960, Ministarstvo obrane odlučilo je da reši taj problem.” Baranets je dodao da su vojni delfini u sovjetskoj eri obučavani da miniraju neprijateljska plovila i otkrivaju olupine brodova i neeksplodirana torpeda”.

Poligon za obuku smešten je Krimu ali nakon raspada Sovjetskog Saveza, rekao je Baranets, a delfini su navodno prodati Iranu.Ukrajinska mornarica ponovno uspostavlja centar 2012. godine, ali ruska aneksija dve godine kasnije borbene delfine stavlja pod kontrolu Moskve.

Američka mornarica takođe koristi morske sisare za vojne zadatke. U Bahreinu 2003. razmestili su morske lavove u sklopu operacije “Enduring Freedom”.

(net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track