DŽEFRI SAKS: SAD su izazvale izbegličku krizu, sad treba da pomognu da se reši
Foto: Fonet/Cirsd, 31.05.2014.

Vašington više da pomogne

DŽEFRI SAKS: SAD su izazvale izbegličku krizu, sad treba da pomognu da se reši

Planeta -
Poznati američki ekonomista kaže da kaže da Amerika ima glavnu ulogu u ratu u Siriji, pa samim tim snosi odgovornost za poplavu izbeglica, i dodaje da je EU naivna kad je reč o dogovoru s Turskom

Saks je izjavio za APA da su SAD inicirale pokušaj svrgavanja sirijskog predsednika Bašara al Asada, Saudijska Arabija je to finansirala, a Turskom“ ke pomagala.

Zbog toga je zatražio snažnije angažovanje SAD, rekavši da najpre Amerika mora da zaustavi rat, a onda da pomogne da se pronađe rešenje za izbegličku krizu. U to, kako je dodao, spada i prihvat većeg broja ljudi, više nego do sada. SAD je prebacio "propalu politku“, istakavši da su posledice pokušaja svrgavanja Asada stravične.

"To je ponovo jedan primer da nije bila dobra ideja kada sile spolja pokušavaju da odlučuju o vladama jedne druge države“, poručio je Saks.

On je kritikovao i ponašanje EU u izbegličkoj krizi i rekao da je naivno to što „EU misli da će plaćanjem milijardi Turskoj rešiti problem. Pregovori sa Turskom, kaže Saks, nisu rešenje problema, već samo upravljanje krizom. Prema njegovim rečima, Evropa ni nema tačan plan.

"Ne postoji ekonomska strategija. Šta će se desiti sa Junkerovim planom? Niko više nije ništa čuo o njemu. To nije samo tužno, već tragično“, kazao je Saks.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track