PREBRODIO SVE MUKE: Čovek koji je preživeo Aušvic zvanično najstariji na svetu
Foto: Profimedia

Za Ginisa

PREBRODIO SVE MUKE: Čovek koji je preživeo Aušvic zvanično najstariji na svetu

Planeta -
Titulu najstarijeg čoveka na svetu dobio je Izrael Kristal koji je svojevremeno preživeo zatočeništvo u zloglasnom nacističkom logoru Aušvic.

On je star 112 godina i 179 dana, a uručen mu je i specijalni sertifikat kojim se upisao u Ginisovu knjigu rekorda.

"Ne znam koja je tajna dugovečnog života. Verujem da je sve predodređeno i nikada nećemo otkriti razloge zašto je to tako", rekao je vremešni Kristal.

"Postojali su mnogi pametniji, jači i lepši muškarci od mene koji više nisu među živima. Sve što je nama ostalo jeste da nastavimo da se trudimo i radimo što više možemo i nadoknadimo izgubljeno", dodao je.

Prošlog meseca, preminuo je Japanac Jasutaro Kaoide u 112. godini koji je nosio titulu najstarijeg čoveka na svetu. Sada je na to mesto stupio Izrael rođen u Poljskoj 1903. godine.

Kada je izbio Prvi svetski rat odvojio se od roditelja kojima se vratio posle nekoliko godina. Tada, u 17. godini počeo je da se bavi porodičnim poslom, proizvodnjom slatkiša.

Radio je kao bombondžija sve dok ga nisu odveli u Aušvic gde je izgubio i ženu. Po završetku rata, 1945. godine, imao je svega 37 kilograma. Kasnije je emigrirao u Izrael sa drugom ženom i sinom.

Iako važi za najstarijeg čoveka, izvesna Suzana Mušet Džons sa svojih impozantnih 115 godina je najstarija na planeti.

(Metro.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track