(VIDEO) PAKAO ZA KURDE U TURSKOJ: Dijarbakir, grad mrtvih i nestalih
Foto: AP

Grad duhova

(VIDEO) PAKAO ZA KURDE U TURSKOJ: Dijarbakir, grad mrtvih i nestalih

Planeta -
Ogroman broj civila već je poginuo u četvrti Suru, a sada MUP Turske opet pokreće novu "antiterorističku operaciju" protiv Radničke partije Kurdistana.

Na hiljade Kurda iz grada Dijarbakira protestuje zbog vlasti i bojkotuje glavnu gradsku džamiju jer je vlast tražila da se čitaju samo odobrene propovedi, da bi ugušila tako neistomišljenike u ovom narodu.

Nešto dalje od gradske džamije nalazi se rejon Sur, u kom je tokom tri meseca borbi poginuo i veliki broj civila. Jedna od njih je i Rozerina (17), stradala u bombardovanju početkom januara. Pristup toj oblasti je blokiran zbog borbi, a porodica još nije dobila telo devojke, kaže njen otac Mustafa Čukur.

Nažalost, ima mnogo sličnih slučajeva. Rođaci poginulih su organizovali štrajk glađu, ali su od Vlade uspeli da dobiju samo da im se vrate dva tela, koja su bila u užasnom stanju.

"Tela su bila veoma oštećena: neke delove su pojeli psi lutalice. U njima je bilo na hiljade metaka. Sudeći po svemu, vojnici su pucali u već beživotna tela. Prepoznavanje se moglo izvršiti samo uz pomoć DNK testa", rekao je Mustafa Čukur.

Jedan od predsednika lokalnog predstavništva Demokratske partije naroda Emer Enem podržava prokurdski stav.

"Četrnaest tela poginulih u Suru nije bilo vraćeno. Dugo su ležali na otvorenom, prvo za vreme opsade, zatim za vreme policijskog časa. Rođaci žrtava ne mogu da održe sahranu bez tela. Ne dozvoljavaju im da sahrane svoje bliske, kako propisuju tradicije islama. Vlada krši ljudska prava i neprikosnovenost verskih tradicija", izjavio je Enen.

(Rs.sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track