KLJUČNI TEST: Sutra odlučujući izbori za Donalda Trampa
Foto: Reuters

Na korak od nominacije

KLJUČNI TEST: Sutra odlučujući izbori za Donalda Trampa

Planeta -
Lider u trci za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp sutra izlazi na ključni test pošto se glasa u više saveznih država u kojima može dobiti odlučujuću prednost.

Dodatne pobede Donalda Trampa na sutrašnjem glasanju, takođe, mogle bi povećati podele u jednoj od "najhaotičnijih" izbora za stranačku nominaciju, ocenjuje agencija AP.

Najvažnije glasanje moglo bi biti u Ohaju, gde ankete daju veće šanse guverneru te države Džonu Kejsiku. Tramp je za Kejsika rekao da je "beba", dok je guverner rekao da Tramp i nasilje na njegovim skupovima predstavljaju "tamnu stranu" američkog društva.

Sutra se takođe glasa u Ilinoisu, Misuriju, Severnoj Karolini i Floridi, a odlučuje se o više od četvrtine od 1.237 delegata neophodnih za republikansku nominaciju.

Senator iz Teksasa Ted Kruz jedini ima realne šanse da stigne Trampa u broju osvojenih delegata, dok senator s Floride Marko Rubio nastoji da nekako ostane u trci nadajući se pobedi u matičnoj državi, iako ankete predviđaju Trampovu pobedu.

Rubio je danas rekao da će "šokirati zemlju" s pobedom u Floridi uprkos znatnoj prednosti Trampa u anketama. Kruz je rekao da bi Trampova nominacija osigurati još četiri godine predsednika iz Demokratske partije.

"Izabraćemo Hilari Klinton i uništiti zemlju ako Tramb dobije nominaciju", rekao je Kruz u Ilinoisu. Tramp je danas pokušao da skrene pažju s kritika koje su usledile posle sukoba njegovih pristalica, demonstranata i policije na njegovom skupu u Čikagu.

Tramp je zasad obezbedio podršku 460 delegata, Kruz 370, Rubio 163, a Kejsik 63.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track