(VIDEO) RAT U 10 VIDEO-SNIMAKA: Ovako je izgledala ruska vojna intervencija u Siriji
Foto: Printskrin Youtube

Više od 9.000 udara

(VIDEO) RAT U 10 VIDEO-SNIMAKA: Ovako je izgledala ruska vojna intervencija u Siriji

Planeta -
Moskva je povukla vojsku iz Sirije, a ovih 10 dinamičnih snimaka prikazuje sve aspekte ruske intervencije - od bombardovanja i poruka na projektilima do lasniranja s podmornice.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u ponedeljak je naredio povlačenje velikog dela ruske vojske iz Sirije.

"Smatram da je većina ciljeva postignuta. To je razlog zbog kog naređujem povlačenje većeg dela naših trupa s teritorije Sirije, počevši od sutra”, kazao je Putin u Kremlju i time okončao rusku vojnu intervenciju u Siriji.

Povlačenje trupa počelo je danas, a portal Raša tudej objavio je 10 video-snimaka koji sažimaju rusku akciju.

1. Prvi udari iz perspektive GoPro

Kamera GoPro, postavljena na ruskom bombarderu Su-24M, snimila je prvo bombardovanje položaja terorističke organizacije Islamska država na teritoriji Sirije. Rezultat prvog bombardovanja, izvedenog u septembru, bilo je uništavanje 30 motorizovanih i oklopnih jedinica ID u provinciji Homs.

2. Prekid lanca krijumčarenja nafte

Sredinom novembra Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su 500 tankera koje je ID koristila za izvoz sirijske nafte u Irak i Tursku. Teroristi se finansiraju dobrim delom od nezakonite prodaje otete nafte na crnom tržištu.

3. Presecanje snabdevanja

Još jedan od ciljeva bio je uništenje puteva koje ID koristi za isporuke potrepština iz Iraka. Jedan od njih bio je most na Eufratu.

4. "Za naše ljude" i "za Pariz"

Teroristi ID su 13. novembra 2015. izveli niz terorističkih napada u Parizu, u kojima su ubili oko 130 ljudi, a srušili su i ruski putnički avion na Sinaju, kada je poginulo 224 putnika i članova posade. Vojnici ruske vojne baze u Hmejimu u Siriji odgovorili su teroristima tako što su na bombe napisali “za naše ljude” i “za Pariz”.

5. I danju i noću

Avijacija Ruske Federacije delovala je po pozicijama terorista ne samo danju, nego i tokom noći. Bili su rešeni da ne daju teroristima ni trenutak odmora, lansirali su na njih stotine pametnih bombi i krstarećih raketa.

6. Udari iz dubine

Osim ratne avijacije, u antiterorističkim operacijama učestvovala je i ruska pomorska flota. Na početku decembra 2015. prvi put su sa podmornice "Rostov na Donu" ispaljene krstareće rakete na dižadističku "prestonicu" Raku i uništena su dva glavna uporišta Islamske države.

7. Akcija s mora

Sedmog oktobra 2015. ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu raportirao je predsedniku Vladimiru Putinu da su brodovi Kaspijske flote izveli napade po objektima terorističke Islamske države u Siriji. Krstareće rakete pogodile su 11 ciljeva udaljenih 1.500 kilometar.

8. S-400 i "Pancir-S2" - pouzdana zaštita

Pošto je Turska 24. novembra 2015. oborila ruski "suhoj" nad Sirijom, Moskva je u Siriji postavila protivavionski raketni sistem S-400, najnapredniji PVO sistem, koji može da uništi cilj u radijusu od 400 kilometara Ubrzo je stigao i PVO sistem "Pancir-S2".

9. Leteći tenkovi

Bezbednost sirijskog aerodroma Hmejim čuvali su legendarni borbeni helikopteri Mi-24, opremljeni raketama i topovima kalibra 30 mm. Bili su spremni za poletanje u bilo kom trenutku, a dopisnik Raše tudej Murad Gazdijev lično se uverio da ovi "leteći tenkovi" efikasno obezbeđuju zaštitu ruskim vojnicima.

10. Masovni napadi

U operacijama su učestvovali i bombarderi Tu-22M3, koji su izvodili masovne napade po pozicijama terorista u Sirji. Vazduhoplovno-kosmičke snage vojske Ruske Federacije izvršilo je više od 9.000 letova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, koje je redovno obljavljivalo snimke vazdušnih udara i njihovih rezultata.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track