NIJE BITNO KO GLASA, VEĆ KO BROJI GLASOVE: Priča o čoveku koji je nameštao izbore
Foto: Youtube/Printscreen

Osmislio kodove

NIJE BITNO KO GLASA, VEĆ KO BROJI GLASOVE: Priča o čoveku koji je nameštao izbore

Planeta -
Ne odlučuju o izborima oni koji glasaju već oni koji prebrojavaju glasove, navodno su reči nekadašnjeg ruskog vođe - Staljina.

Koliko ima istine na izborima i koliko se glasanje namešta pitanje je koje dugo muči sve građane. Događaji od pre 10 godina govore o tome kako se kompjuterski menjaju glasovi o čemu je svedočio i programer Klinton Judžin Kurtis zvani Klint.

Naime, Kurtis, američki advokat I programer razotkrio je hakovanje izbornih rezultata. On je poznat po tome što je optužio svog bivšeg poslodavca i republikanskog kongresmena Toma Finija da je 2000. godine tražio njegovu pomoć u šemi da ukrade glasove ubacivanjem hakerskog koda u sisteme za glasanje.

Postoji snimak na kome Kurtis pod zakletvom svedoči o tome pred članovima suda u Ohaju. On je tada rekao članovima suda da ga je kongresmen Tom Fini 2000. godine unajmio da napravi prototip softvera koji će moći da namesti izbore.

Navodno, Fini je od njega tražio da osmisli sistem pomoću koga bi bilo moguće menjati izborne rezultate, a da to niko ne uoči.

2005. godine, Fini je tvrdio da se ne seća nikakvog susreta sa Kurtisom niti bilo kakvih planova o prevari.Čitava stvar je otišla korak dalje kada se Kurtis 2006. godine kandidovao za kongres, a suparnik mu je upravo bio Fini. Obojica su u svojim kampanjama želeli da dikredituju jedan drugoga na najgori mogući način. Čitava Kurtisova kampanja bila je zasnovana na tvrdnjama da mu je Fini svojevremeno tražio da se lažiraju izbori.

Ipak, Fini je pobedio sa 58 odsto glasova.

Kurtis je od tada bio junak brojnih dokumentaraca i novinskih članaka. Nikada nije bilo dokazano da li je Fini od njega ikada zahtevao da kodira glasačke mašine, ali pitanje nameštanja izbora će uvek biti aktuelno.

(Wikipedia/activistpost.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track