U BIBLIJI PRONAĐENE TAJNE BELEŠKE: Skrivene poruke u svetoj knjizi!
Foto: Profimedia

Veliko otkriće

U BIBLIJI PRONAĐENE TAJNE BELEŠKE: Skrivene poruke u svetoj knjizi!

Planeta -
Jedan istoričar je u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrio tajne poruke skrivene u tekstu prve štampane engleske Bibilije.

Nedavna analiza latinske Biblije koja je 1535. godine objavljena pod vlašću kralja Henrija VIII, otkrila je fascinantne beleške zabeležene tokom reformacije u 16. veku. Reformacija je bila razdoblje orgromnih nemira u Engleskoj tokom koje se engleska crkva otrgla od autoriteta katoličke crkve u Rimu.

Analizirana biblija nalazi se u biblioteci u palati Lambet koja je službena rezidencija nadbiskupa od Kanteberija i jedan je od samo sedam sačuvanih primeraka.

"Izvan preživelih primeraka, ne znamo gotovo ništa o ovoj jedinstvenoj Bibliji čiji je predgovor napisao sam Henri", rekao je istoričar Ejal Poleg.

Inspekcija je otkrila da je teški papir lepljen preko praznih delova knjige.

"Izazov je bio kako otkriti komentare bez oštećenja knjige", rekao je Poleg. Istoričar je zatražio pomoć Grejama Dejvisa, stručnjaka za 3D rendgenske slike. Uspeli su da dobiju jasan prikaz primedbi napisanih na engleskom jeziku.

Napomene su kopirane iz poznate 'velike Biblije' Tomasa Kromvela. Napisane su između 1539. i 1549. godine, a prekrivene su i zamaskrirane debelim papirom 1600. godine.

Poleg kaže da beleške podržavaju ideju da je reformacija bila postupan proces.

"Donedavno se pretpostavljalo da je reformacija izazvala potpuni prekid, trenutak u kojem su ljudi prestali da budu katolici i prihvatili protestanizam, odbacili svece i latinski zamenili engleskim. Ova Biblija jedinstveni je svedok vremena u kojem su konzervativni latinski i reformistički engleski korišćeni zajedno i pokazuje da je reformacija bila spor, složen i postupan proces', rekao je Poleg.

Njegovo istraživanje otkrilo je i rukom pisanu prepisku između dva muškarca na zadnjoj stranici knjige. Piše kako je Džejms Elis Kutpurs iz Londona obećao da će da plati 20 šilinga Vilijamu Čefinu ili će ići u zloglasni zatvor "Marshalsea". Naknadnim istraživanjem otkriveno je da je Kutpurs obešen, piše News.com.au.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track