RUSKA VOJSKA UPOZORILA AMERIKU: U Siriji se krši primirje! Ili reagujte, ili mi krećemo u akciju!
Foto: Fonet/AP

Moskva besna

RUSKA VOJSKA UPOZORILA AMERIKU: U Siriji se krši primirje! Ili reagujte, ili mi krećemo u akciju!

Planeta -
Rusija je upozorila da će sutra početi jednostrano da odgovara na kršenje prekida vatre u Siriji ako SAD odbiju da usklade pravila vođenja borbe protiv onih koji ne poštuju primirje.

General pukovnik Sergej Rudskoj iz ruskog Generalštaba saopštio je danas da će Rusija to učiniti jer su SAD u pregovorima s Rusijom prošle sedmice odbile da koordinišu zajednički odgovor.

Ruska vojska je optuživala SAD da odugovlači s odgovorom na predlog Moskve o zajedničkom nadgledanju primene primirja u Siriji, tvrdeći da bi dalja odlaganja mogla da dovedu do novih civilnih žrtava.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle sedmice naredio povlačenje nekih borbenih aviona iz Sirije, ali je najavio da će nastaviti da se bori prv Islamske države i Nusra Fronta, povezanog s Al Kaidom. Te dve grupe isključene su iz dogovora o primirju koje je stupilo na su 27. februara.

Rusija: Primirje se prekršilo devet puta za 24 sata

Ruska vojska je 28. februara saopštila da se tada tek potpisano primirje za samo jedan dan prekršilo čak devet puta.

"Tokom poslednja 24 sata registrovano je devet slučajeva kršenja obustave neprijateljskih dejstava", izjavio je tada general Sergej Kuralenko, šef ruskog koordinacionong centra u Siriji.

Ipak, Kuralenko je tada dodao da je reč o "individualnim incidentima".

SAD: Primirje se generalno poštuje

Sjedinjene Države su 12. marta saopštile da se prekid vatre u Siriji generalno poštuje dve nedelje od njegovog stupanja na snagu, ali su osudile sirijsku vojsku za kršenje tog primirja. Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je osudio kršenje prekida vatre i napade na civile i sirijske pobunjenike u severnoj provinciji Alep.

Manje puškaranja, neprijatelji isti

Stiče se utisak da je potpisano primirje u Siriji samo na kratko marginalizovalo sukob SAD i Rusije po tom pitanju. Sporadična kršenja sporazuma, kao i međusobne optužbe Moskve i Vašingtona, koji i dalje očigledno podržavaju pobunjenike odnosno Asada, pokazuju da se trenutni mir održava na staklenim nogama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja