Najnovije vesti

POLJSKA ZATVORILA VRATA: Nećemo primiti nijednu izbeglicu dok EU ne nauči da ih proverava
Foto: Reuters

Posle napada na Brisel

POLJSKA ZATVORILA VRATA: Nećemo primiti nijednu izbeglicu dok EU ne nauči da ih proverava

Planeta
23:46h
Poljska do sada nije primila nijednog izbeglicu u okviru evropskog mehanizma relokacije po nacionalnim kvotama, a iako formalno ne odustaje od obaveze da primi oko 7.000 izbeglica, neće to učiniti dok Evropa ne nauči da zaista proveri kome pruža utočište.

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je juče kratko da u situaciji nakon napada u Briselu ne vidi kako bi u ovom trenutku Poljska mogla da prima izbeglice što je deo svetskih medija prutmačio kao odustajanje od obaveze koju je preuzela prethodna liberalna vlada.

Portparol vlade Rafal Bohenek precizirao je sada da to nije formalno odustajanje od obaveza da primi po nacionalnoj kvoti oko 7.000 izbeglica, već da Poljska samo odlaže prihvatanje izbeglica, dok ne uspe temeljno da ih proveri.

Beata Šidlo, Foto: AP
Beata Šidlo, Foto: AP

"Evropa je naša kuća i treba da bude bezbedno mesto jer kuća mora da bude bezbedna. Moramo da radimo tako da neproverene osobe ne dospeju na teritoriju Evropske unije. Provera izbeglica ne funkcioniše. Ti ljudi su često bez dokumenata i tvrde da ih je progutalo more. Mehanizam relokacije nije dobar i mora da bude revidiran. Savršeno vidimo šta se dešava u zapadnim zemljama - atentati, neredi, šikaniranje lokalnih žitelja", kazao je danas Bohenek.

Šef Odbora za obaveštajne službe poljskog parlamenta Marek Opjola upozorio je da napad u Briselu pokazuje kako razmena informacija medju obaveštajnim službama raznih zemalja ne funkcioniše. "Nema razmene informacija. Na osnovu čega da proverimo izbeglice? Da pričamo sa Asadom? Da se obratimo za proveru Islamskoj državi? Ne. Potrebna nam je platforma da možemo da proverimo te ljude", kazao je.

Odluku premijerke Beate Šidlo da se privremeno suspenduje prihvatanje izbeglica u Poljsku dok Evropa ne nauči da proverava ko u nju dolazi pozdravili su i opozicioni liberali.

Provladina opozicija, Kukiz 15 koja je već prikupila 150.000 potpisa sa zahtevom da Poljaci sami na referendumu odluče hoće li primati izbeglice sa Bliskog istoka i Afrike ili ne, apelovala je nakon napada u Briselu na premijerku Beatu Šidlo da potpuno odustane od obaveze prihvatanja izbeglica.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...