JEZIVO: Imami iz Brisela davali po 5.000 evra džihadistima
Foto: Profimedia

Evo kako su u srcu Evropske unije regrutovali teroriste

JEZIVO: Imami iz Brisela davali po 5.000 evra džihadistima

Planeta -
Molanbek je najsiromašnije naselje Belgije i obećani novac od propovednika iz Velike džamije Brisela odveo je mnoge u Siriju

BRISEL - U Velikoj džamiji Brisela i džamiji Ahl el Suna ekstremisti su javno pozivali vernike da krenu u džihad u Siriju i za to svakom od njih nudili po pet hiljada evra, tvrdi Muhamed Omer iz Brisela.Te pozive za priključivanje teroristima, kaže ovaj Libanac s belgijskim državljanstvom, policija iz belgijskog glavnog grada i nezvanične prestonice Evropske unije tolerisala je.Beda i marginalizacija- Kao stanovnik Molanbeka, nisam iznenađen terorističkim napadima u Briselu. Svi smo znali da je samo pitanje dana kad će do toga doći - ispričao je on za Večernji list.Kako kaže Muhamed Omer, kad je došao u taj kvart, zvali su ga „malim Mančesterom“ jer je bio industrijski centar Belgije, a sada ga zovu „evropskom Rakom“.- Raka je glavno uporište Islamske države u Siriji, a Molanbek u Evropi. Davanje po 5.000 evra za odlazak bio je pravi mamac za jedno od najsiromašnijih naselja Belgije, gde je nezaposlenost 40 odsto. Kao i bande, i džihadizam je nastao zbog marginalizacije i očaja stanovnika. Kad se tome doda nezadovoljstvo vlastima, posle ponude koje su davali imami u tim džamijama mnogi nisu imali izbora osim odlaska u kriminal ili džihad - priča Omer.On dodaje da se dogodilo da je nakon jedne huškačke propovedi jedan Tunišanin uzeo sablju i kanister benzina i spalio šiitsku džamiju.

Nuklearni napad

Bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui, koji su sa saučesnicima ubili 31 osobu u Briselu, planirali su i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam, objavila je juče belgijska štampa.- Hapšenje Abdeslama ubrzalo je planove terorista, ali su braća ranije postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje. Snimak koji traje više desetina sati, a na kojem je zabeleženo kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog Muhameda Bakalija, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji - pišu mediji.Nakon što su analizirali video-snimak, istražitelji su zaključili da je cilj terorista bio da „ugroze nacionalnu bezbednost kao nikada do sada“.Belgijski tužioci saopštili su da je bombaš-samoubica, čija je meta bio briselski metro, iznajmljivao kuću koju je koristio kao sklonište za teroriste iz Pariza i da je policija još od decembra u potrazi za njim. Time su tužioci potvrdili vezu između napada u Parizu 13. novembra prošle godine i napada u Briselu.

Video-porukeSPREMAMO NOVE NAPADEIslamska država objavila je juče još jednu u nizu propagandnih video-poruka u kojima se opravdava sveti rat protiv nevernika. Kako navode, „krstaški avioni, među kojima su i belgijski, i dalje bombarduju muslimane u Iraku i na Levantu“. Upravo zato oni kažu da spremaju nove napade širom Evrope. IS je u Evropi obučio više od 400 boraca.

UKRATKO / NAJNOVIJE VESTI O NAPADIMA U BRISELUKrivicaMINISTRI DALI OSTAVKEBelgijski ministri unutrašnjih poslova i pravde Žan Žambon i Koen Gens ponudili su juče ostavke zbog napada koji su izvedeni u Briselu, ali ih je premijer Šarl Mišel odbacio. U terorističkim napadima na aerodrom i stanicu metroa u Briselu u utorak je ubijena 31 osoba, dok ih je 270 ranjeno, a odgovornost je preuzela takozvana Islamska država.TurskaIBRAHIM DVA PUTA DEPORTOVANJedan od napadača u Briselu Ibrahim el Bakraui prošle godine je dva puta deportovan iz Turske. Turske vlasti su Evropu upozorile da postoji sumnja da se radi o islamističkom borcu. Turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je El Bakraui najpre deportovan u julu na osnovu policijske sumnje da je militant, ali pošto nije počinio nikakav zločin u Turskoj, primenjena je samo takozvana „administrativna deportacija“.Nažim LahrauiNAPAO I U PARIZUJedan od bombaša-samoubica koji su se razneli na aerodromu u Briselu Nažim Lahraui učestvovao je u novembarskim napadima u Parizu. Lašraui je rođen u Maroku, a njegov DNK pronađen je na eksplozivima korišćenim u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra, kao i u stanu u Briselu, u kojem je u decembru prošle godine pronađena oprema za pravljenje bombi i otisci prstiju Saleha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade u Parizu.Salah AbdeslamNISAM ZNAO ZA BRISELGlavni osumnjičeni za napade izvedene u Parizu novembra 2015. Salah Abdeslam više se ne protivi izručenju Francuskoj, već želi da u tu zemlju ode što pre kako bi se izjasnio pred tamošnjim vlastima, rekao je juče njegov advokat Sven Mari. Abdeslam je rekao da „nije znao“ za napade u Briselu, naveo je njegov advokat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja