BELGIJA PRIZNALA: Nismo ozbiljno shvatili upozorenja Turske
Foto: Profimedia

Nemar

BELGIJA PRIZNALA: Nismo ozbiljno shvatili upozorenja Turske

Planeta -
Ministar unutrašnjih poslova Belgije Jan Jambon priznao je da su pogrešili što nisu razmotrili upozorenje Turske koje se odnosilo na jednog od terorista koji su izveli napade u Briselu.

Jambon je u Federalnom belgijskom Parlamentu zajedno s ministrom spoljnih poslova Didijerom Rejnders i ministrom pravde Koenom Gensom, dodao kako se policijski službenik u tom slučaju "poneo nemarno".

Ministar unutrašnjih poslova govorio je o tome kako je napadač Ibrahim Al-Bakraui koji je odgovoran za napad na metro stanici Maelbek u Briselu, uhvaćen na sirijskoj granici posle čega je deportovan iz Turske.

Ibrahim Bakraui, Foto. Printscreen
Ibrahim Bakraui, Foto. Printscreen

Jambon je dodao kako je belgijski policajac za veze u Turskoj kazao da postoje informacije da je Bakraui uhvaćen 20. juna i da je deportovan 14. jula, i da u tom periodu "nije gotovo ništa uradio". Ministar Jambon je kazao kako se jedna osoba ponela nemarno i da je Bakraui bio osuđen na deset godina zatvora.

Posle eksplozije na aerodromu u Briselu, Foto: Reuters
Posle eksplozije na aerodromu u Briselu, Foto: Reuters

"Pre nego što je preko Turske otišao do sirijske granice, odležao je nekoliko godina. Ne morate biti stručnjak za terorizam da shvatite kako je reč o stranom ratniku", kazao je Jambon koji je podsetio da je premijeru Belgije Šarlu Mišelu predao svoju ostavku zbog "nemara" koji je pokazao jedan od policajaca u službi koja je povezana s njim, ali da je premijer želeo da on nastavi svoj posao.

Ranije je predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio kako je Bakraui u junu uhvaćen na granici sa Sirijom i 14. aprila deportovan u Holandiju, o čemu su obaveštene i Holandija i Belgija. Nekoliko ministara je potom podnelo ostavku, ali premijer Mišel to nije prihvatio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track