EVO ŠTA SU SVE DŽIHADISTI PROPEVALI POLICIJI: Saznanja tajnih službi nakon hapšenja terorista
Foto: Reuters

Rat protiv terorizma

EVO ŠTA SU SVE DŽIHADISTI PROPEVALI POLICIJI: Saznanja tajnih službi nakon hapšenja terorista

Planeta -
U javnost su procureli zapisi sa saslušavanja nakon hvatanja nekih od najgorih terorista u Evropi.

Nakon što je belgijska policija u Briselu uhvatila Salaha Abdeslama, istražiteljima je sad primarno da ga nateraju da progovori. A ako je suditi prema onome što je izjavljivao njegov advokat, to bi se lako moglo dogoditi. To, uostalom, ne bi bio prvi put.

Prethodno je progovorio Nikolas Moreo, francuski državljanin uhvaćen 2015. nakon što je 2014. proveo boreći se kao džihadista u ID redovima u Siriji. Kao i ostali ID militanti iz Evrope, i on je bio sitni kriminalac, razočaran u život u Francuskoj i bez neke posebne verske obrazovanosti osim one kojom je indoktriniran dok je bio u zatvoru. Njegova je specifičnost bila u tome što je promenio veru. Javnosti je pojedinosti otkrio BBC iz transkripata sa saslušavanja.

Foto Printscreen CNN
Foto Printscreen CNN

Rekao je da više nije mogao podneti nepravdu u Francuskoj, kao i da u svojoj zemlji više nije video budućnost. Istražiteljima je opisao mnoštvo dotad nepoznatih stvari o tome kako funkcionise odeljenje ID Amni za spoljne, odnosno terorističke operacije. Objasnio je, takođe, da su za terorističke udare dobijali po 50.000 evra, a da ima pododeljak sa 1.500 pripadnika koji traže špijune u svojim redovima po Iraku i Siriji. On je takođe bio taj koji je istražiteljima otkrio ime čoveka koji je rukovodio napadima po Evropi 2015. godine. Bio je to Abdelhamid Abaoud.

O njemu je još detaljnije podatke dao ID militant Red Hame, uhvaćen u Francuskoj. Posebno je vredno bilo to što su istražitelji na taj način saznali da Abaoud namerava u Evropi da pripremi još jedan teroristički napad dok mu ne istekne njegov francuski pasoš. Hame je Abaouda opisao kao vrlo čvrstu osobu, odlučnu i opasnu.

Objašnjavao mu je da obavezno mora birati najlakše mete, civile u velikim grupama poput rok koncerata i još je dodao da, nakon što bomba već eksplodira, da je najkorisnije da potom pričeka spasilačke službe, i da tada počne pucati po njima i tako pogine. Svakako su civili bili ti čija ga je smrt najviše zanimala, smatrajući da će Francuska promeniti svoju spoljnu politiku ako pobiju dovoljno civila.

Foto AP
Foto AP

Svi ti podaci doveli su nedavno do upada policije u stan u Belgiji koji su koristili pripadnici Abaoudove terorističke ćelije, gde su ubili dvojicu njegovih saradnika sa kojima je bio još u Siriji. Jednome od njih presreli su poziv samom Abaoudu, za kojeg se ispostavilo da se nalazi u Grčkoj. Tada je krenula trka sa vremenom u kojoj su Mosad i CIA pokušali da ga uhvate pre nego što se dočepao Sirije. Ali im je uspio pobeći.

A tamo, postao ministar rata Islamske države. Nastavili su da ga prate i saznali da je uspostavio vezu sa nekoliko turskih krijumčara ljudima kako bi teroriste slao po Evropi. To ih je dovelo i do saznanja da je Mohamed Abrini, jedan od onih iz pariske ćelije, leto 2014. proveo u Velikoj Britaniji. U oktobru su MI5 i MI6 zajedno sa obaveštajcima iz drugih evropskih zemalja pokušavali da uđu u trag 60 terorista za koje su znali da ih je Abaoud poslao u napade po Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Danas se zna da bi oni čak i uspeli da spreče pakao u Parizu da je napad bio planiran samo nekoliko dana kasnije. Ali, kako obaveštajne agencije sada imaju na raspolaganju Salaha Abdeslama, teroristima ID će biti puno teže da se probijajaju do Evrope.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track