TRAMP: Ko hoće da ga Amerika brani, prvo neka plati!
Foto: Reuters, 09.03.2016.

Odmah pravi biznis

TRAMP: Ko hoće da ga Amerika brani, prvo neka plati!

Planeta -
Republikanski kandidat izjavio je u intervjuu za Njujork tajms da je spreman da razmotri tradicionalne saveze SAD, ako partneri ne bi bili spremni da plate prisustvo američkih trupa.

Svoje stavove na polju spoljne politike Tramp je opisao kao "Amerika na prvom mestu".

"Bićemo prijateljski nastrojeni prema svim zamljama, ali nećemo više biti prevareni", kazao je Tramp.

Prema njegovom mišljenju, SAD bi mogle da povrate centralnu ulogu u svetu kroz mehanizam ekonomskog pregovaranja, koji bi mogao da se primeni u rešavanju gotovo svakog aktuelnog međunarodnog sukoba.

Republikanski kandidat za nominaciju za predesdnika izjavio je da bi ako bi bio izabran za predsednika SAD obustavio kupovinu nafte od Saudijske Arabije i drugih arapskih saveznika ukoliko se ne uključe u borbu protiv Islamske države.

On je u intervjuu rekao da bi tražio da se ponovo pregovara o mnogim važnim sporazumima koje SAD ima sa saveznicima, uključujući 56 godina star bezbednosni sporazum s Japanom, koji je opisao kao jednostran.

Tramp je rekao i da je otvoren za mogućnost da se Japanu i Južnoj Koreji dozvoli da naprave sopstveni nuklearni arsenal, radije nego da se oslanjaju na američko nuklearno oružje u zaštiti od Severne Koreje i Kine.Takođe bi bio spreman da povuče američke snage iz te dve zemlje ako ne bi povećale svoje doprinose troškovima vojske SAD.

Kada je u pitanju budućnost NATO, Tramp smatra da je ta vojna alijansa zastarela i da je "ekonomski nepravedna" za SAD i da je otvoren za alternativne organizacije za borbu protiv terorizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track