ARTMANOVU NE PUŠTAJU IZ PRITVORA: I dalje u istoj jedinici sa haškim optuženicima
Foto: Anadolija

Odala tajne

ARTMANOVU NE PUŠTAJU IZ PRITVORA: I dalje u istoj jedinici sa haškim optuženicima

Planeta -
Advokat bivše portparolke Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman izjavio je danas da je njegova klijentkinja i dalje u pritvoru, prenosi agencija AP.

Artmanovu su 24. marta priveli čuvari Tribunala kada je ulazila u zgradu da prisustvuje izricanju presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Portparolku nekadašnje glavne tužiteljke Karle del Ponte, od 2000. do 2006. godine, Haški tribunal optužio je za nepoštovanje tog suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog veća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević koje je objavila u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu".

Ona je 2011. godine osuđena na sedam dana zatvora pošto je ignorisala dve naredbe suda da u određenom roku plati globu od 7.000 evra, kojom je kaznio zbog nepoštovanja suda.

Njen advokat Genael Metro rekao je danas da je Artmanova u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu "do daljnjeg".

Posle njenog hapšenja Metro je rekao da je Artmanova "u pritvoru u uslovima pojačanog nadzora zbog rizika od samoubistva, što znači da je njena ćelija osvetljena 24 sata dnevno i svakih 15 minuta je kontrolišu stražari".

Rekao je takođe da je uputio zahtev za njeno oslobađanje a u međuvremenu bolje zatvorske uslove jer su sadašnji "potpuno bespotrebni, neopravdani i neodgovarajući".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track