TOPLE ZIME UZIMAJU DANAK: Led koji prekriva Arktik na rekordno niskom nivou
Foto: Profimedia

Uzbuna

TOPLE ZIME UZIMAJU DANAK: Led koji prekriva Arktik na rekordno niskom nivou

Planeta -
Američka svemirska agencija NASA objavila je u svom novom izveštaju da je led koji pokriva predeo Arktika (Severnog pola Zemlje) u 2016. godini na rekordno niskom nivou.

Svake godine u martu visina leda koji prekriva Arktik nalazi se na svom vrhuncu dok svoj godišnji minimum ostvaruje u septembru.

"Ove godine svedoci smo izuzetno tople zime. Temperature su od 5,5 to 8,3 stepeni Celzijusa iznad normale na Arktiku. To se ogleda u veoma niskom nivou leda na površini mora koji uglavnom raste u ovo doba godine", tvrdi naučnik NASA-e Volt Mejer.

Prema njegovim rečima, led na Arktiku je veoma važan jer deluje kao "klima" odnosno pomaže hlađenju severne hemisfere.

"Pogledajmo i vodu u okeanima. Tamnije vode okeana apsorbuju više sunčeve radijacije što zauzvrat daje vodu koja se brže greje, takva voda topi više leda", rekao je Mejer dodajući da topljenje leda potpuno menja atmosfersku cirkulaciju.

"Ono što se desi na Arktiku, ne ostaje samo tamo. Kada se taj predeo greje, odnosno topi, menja se balans između Arktika i nižih geografskih širina. To menja vremenske obrasce, stvara mlazne struje i oluje", zaključuje naučnik.

Inače, NASA od kraja 1970. godine vrši monitoring Arktika, visinu mora i leda na tom području. Prošle godine agencija je zabeležila najniži nivo leda na Arktiku ikada registrovan dok je i u 2016. godini visina leda među najnižim proteklih nekoliko decenija.

via GIPHY

U isto vreme, gledajući celu zimsku sezonu, na severnoj hemisferi temperatura je ove godine bila dva stepena iznad proseka što je najtoplija zima ikada zabeležena na tom području.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track