AMERIKANCI NAREDILI EVAKUACIJU: Porodicama pilota u bazi Indžirlik naređeno da napuste Tursku
Foto: AP

Pretnje bezbednosti

AMERIKANCI NAREDILI EVAKUACIJU: Porodicama pilota u bazi Indžirlik naređeno da napuste Tursku

Planeta -
Očekuje se da će porodice vojnika početi da Tursku napuštaju od srede

Pentagon je naredio da skoro 700 članova porodica napuste vazdušnu bazu Indžirlik u Turskoj, i dva manja vojna postrojenja u mestima Izmiр i Mugla, zbog zabrinutosti zbog pogoršanja bezbednosnog okruženja, piše portal Vojske SAD "Stars end strajps"

Očekuje se da će porodice vojnika početi da Tursku napuštaju od srede. "Mi razumemo da ovo ometa porodice, ali moramo ih čuvati i osigurati borbenu efikasnost naših snaga da bi podržali našeg jakog saveznika Tursku u borbi protiv terorizma", rekao je šef EUKOM-a general Filip Bridlav u današnjem saopštenju.

Porodicama američkih diplomata u istim oblastima je takođe naređeno da odu.

Očekuje se da bude evakuisano oko 670 članova porodica američkih vojnika i službenika od njih 770, a u izgledu je i zatvaranje tamošnje srednje škole.

Dramatičan potez je preduzet nekoliko nedelja pošto su Amerikanaci blokirali bazu Indžirlik, kada je vojska podignuta na najviši stepen pripravnosti. Neke porodice su već ranije odlučile da napuste bazu a u septembru se u SAD vratilo 100 članova porodica.

Takođe, u septembru vazduhoplovstvo nije dozvolio spajanje porodica službenika koji su se nalazili u bazi, što je bio rani signal zabrinutosti zbog nasilja u regionu.

Indžirlik je jedna od najmanjih američkih baza u Evropi, sa manje od 2.000 pilota,. a za sada nije doneta nikakva odluka o njenom budućem statusu. "Namera ovog čina je ublažavanje rizika za osoblje, uključujući članove porodica, i obezbedi borbenu efikasnost američkih snaga u misiji podrške operacijama u Turskoj", navodi se u saopštenju EUKOM.

Prema rečina komandanta baze, moguće je da će ubuduće u ovoj bazi služiti vojnici sa ograničenim rokom od godinu dana, posle čega bi im došle zamene. Neizvesnost oko prirode buduće organizacije prisutna je dok su vojne operacije pojačane, i sada je baza na prvoj liniji borbe protiv Islamske države u Siriji i Iraku, i iz nje poleću avioni na zadatke.

Baza Indžirlik je za SAD dugo bila strateška tačka još od Hladnog rata, a ona se nalazi oko 200 milja od sirijske granice, pored dvomilionskog grada Adane.

(Stars and stripes)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track