ERDOGAN RAZOČARAN ZAPADOM: Nema dovoljne razmene obaveštajnih podataka
Foto: Reuters 03/2016

Borba protiv terorista

ERDOGAN RAZOČARAN ZAPADOM: Nema dovoljne razmene obaveštajnih podataka

Planeta -
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je optužio Zapad da ignoriše njegove pozive za zajedničkim stavom protiv džihadističkog ekstremizma i da ne razmenjuje obaveštajne podatke o opasnosti koju predstavlja taj ekstremizam.

"Zapadne zemlje su nas ostavile same. Naša očekivanja za razmenom obaveštajnih podataka nisu nikad ispunjena", rekao je Erdogan u intervjuu za američku mrežu Si-En-En, koja je objavila delove iz tog razgovora.

"Pozvali smo zemlje da uspostavimo zajednički stav protiv terorizma, ali mnoge članice Evropske unije izgleda da nisu dale na važnosti tom pozivu u meri u kojoj on to zaslužuje", istakao je turski predsednik, a prenela agencija AFP.

Erdogan, koji je u Vašingtonu gde se održava samit o nuklearnoj bezbednosti, posebno je kritikovao Belgiju zato što nije delovala na osnovu informacija koje im je dostavila Ankara o Ibrahimu El Bakrauiju, jednom od napadača koji je učestvovao u prošlonedeljnim terorističkim napadima u Briselu.

Turske vlasti su uhapsile Bakrauija, državljana Belgije, u junu prošle godine na granici sa Sirijom i deportovale ga natrag u Holandiju. On je, međutim, uspeo da se vrati u Brisel, gde se razneo u eksploziji na aerodromu u tom gradu tokom napada 22. marta.

"Ni Holandija, ni Belgijanci izgleda nisu razumeli kakvu opasnost predstavljaju ti džihadisti", istakao je Erdogan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track