ODLUČUJUĆA BITKA: Sirijski Kurdi se spremaju za oslobođenje Rake
Foto: Profimedia

Steže se obruč oko džihadista

ODLUČUJUĆA BITKA: Sirijski Kurdi se spremaju za oslobođenje Rake

Planeta -
Kurdske snage u Siriji pripremaju se za borbu oslobođenja sirijskog grada Rake i stežu obruč oko uporišta Islamske države, rekao je šef sirijskih Kurda Saleh Muslim.

"Sirijske demokratske snage (FDS), savez kojim dominiraju kurdske milicije, pripremaju se da s koalicijom oslobode Raku", rekao je Muslim.

On je dodao da je potrebno da se stanovnici regije Rake, kojih ima između 40.000 i 50.000, pridruže kurdskim snagama u oslobođenju grada.

Muslim je objasnio da njegove snage trenuno pokušavaju da preuzmu kontrolu nad koridorom od 70 kilometara, koji je jedini pristup teroristima iz Turske.

On je rekao da se borci IS koji su se povukli iz Palmire, kreću prema Aazazu. "Taj koridor između Turske i Rake mora da se zatvori uz vazdušnu podršku koalicije", naglasio je.

Kurdske snage i njihovi saveznici su u poslednjih mesec dana preuzeli kontrolu nad Šadadijem,, uporištem IS i tako presekli put snabdevanja džihadista prema Mosulu, u Iraku.

Zahvaljujući vazdušnoj podršci koalicije, kurdske snage su pre godinu dana odbile ofanzivu Islamske države na grad Kobane, blizu turske granice, posle nekoliko meseci žestokih borbi.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track