HAN: Potrebna nam je evropska konfederacija sa sopstvenom vojskom
Foto: Profimedia

Transformacija

HAN: Potrebna nam je evropska konfederacija sa sopstvenom vojskom

Planeta -
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han želeo bi transformaciju EU i „evropsku konfederaciju“ koja bi imala sopstvenu vojsku.

„U pitanju je odbrana, ali i delotvorna spoljna granica“, poručuje Han u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“. On ocenjuje da je neophodno da Unija ima odbrambenu snagu kako bi garantovala bezbednost svojim građanima, bezbednost da mogu živeti u slobodi.

Dosadasnja EU je, prema njegovim rečima, „konstrukcija lepog vremena“, koja je usmerena ka unutra, a pri tom je previdela način na koji se svet razvio spolja. Han je naglasio da je EU dospela na prekretnicu. „

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Moramo sebi postaviti pitanje da li želimo da budemo labava ekonomska zajednica sa priključenom slobodom putovanja, ili jedna evropska konfederacija sa spoljnom i bezbednosnom politikom. Ja sam za ovo poslednje. Politička konstrukcija za sve vremenske prilike ne može biti samo meka snaga, već mora da razvije i snažne mere. Zbog toga nećemo moći da izbegnemo zajedničku evropsku odbrambenu i bezbednosnu strukturu, uključujući vojsku"“, uveren je Han.

Upitan šta bi to značilo za zemlje poput Švedske i Austrije koje su do sada išle putem neutralnosti, on je odgovorio da će diskusija o tome morati biti vođena. „Moramo ponovo preuzeti punu kontrolu nad našim spoljnim granicama“, dodao je austrijski političar. Vezano za terorističke napade, on je kazao da se i dalje ne oseća nesigurno u Briselu. „

"Vidim tu situaciju više kao izazov. To je jedna nova pretnja na koju mi, kao Evropa, moramo adekvatno odgovoriti“", zaključio je evropski komesar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja