A U KINI MUK: Cenzurisane vesti o panamskim dokumentima
Foto: Reuters

Nisu obavešteni

A U KINI MUK: Cenzurisane vesti o panamskim dokumentima

Planeta -
Kineski korisnici interneta danas ne mogu da pretražuju vesti o svetskom poreskom skandalu "panamski dokumenti" zbog cenzure kineskih vlasti, javila je agencija AP i dodala da državni mediji takođe nemaju informacije o tome.

Novinski članci i informacije na sajtovima i društvenim mrežama o "panamskim dokumentima" danas se ne mogu otvoriti u Kini.

Na kineskom internetu se jedino mogu naći informacije koje se ne odnose na Kinu, kao na primer pretraga o fudbaleru Lionelu Mesiju koji je, prema dokumentima iz Paname, zajedno sa ocem optužen da poseduje ofšor kompaniju.

Kineski tabloid Global tajms danas je objavio tekst u kojem se navodi da iza dokumenata "stoji neidentifikovana moćna sila" i dodaje da su to "napisali protivnici sa Zapada, posebno protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina", koji se pominje u dokumentima.

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja