HOLANDSKA RAMPA ZA UKRAJINCE: Građani blokirali sporazum o slobodnoj trgovini sa EU
Foto: Reuters 3 Apr 2016

Referendum

HOLANDSKA RAMPA ZA UKRAJINCE: Građani blokirali sporazum o slobodnoj trgovini sa EU

Planeta -
Holanđani su na današnjem referendumu odbacili sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine, ali niska izlaznost baca sumnju na to da li je referendum validan, pokazuju ankete po izlasku sa birališta.

Ankete instituta Ipsos pokazuju da je 64 odsto glasača reklo ne sporazumu, dok je 36 procenata bilo za njega, prenosi AFP. Da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe najmanje 30 odsto upisanih u birački spisak, preneo je Rojters.

Za sada, međutim, nije jasno da li je odziv bio toliki. Sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine je u Holandiji naišao na kritike, pošto ga mnogi vide kao dokaz neželjenog širenja EU, navodi AP. Rezultati referenduma nisu obavezujući, ali ukazuju na duboku podeljenost javnosti kad je reč o mestu koje Ukrajina ima u Evropi, navodi Rojters.

Izjašnjavanje Holađana održano je samo tri meseca pre nego što će Britanci na sopstvenom referendumu odlučiti da li uopšte da ostanu u Uniji. Protivnici sporazuma EU i Ukrajine u Holandiji tvrde da je krajnji cilj tog dogovora da se zvanični Kijev uvede u Uniju, dok pristalice navode da to ne predstavlja korak ka članstvu, već će umesto toga intenzivirati trgovinu i pomoći u borbi protiv korupcije i unapređenju ljudskih prava u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track