MEDVEDEV: Odbacivanje sporazuma sa Ukrajinom pokazalo šta EU misli o njima
Foto: AP

Reakcija

MEDVEDEV: Odbacivanje sporazuma sa Ukrajinom pokazalo šta EU misli o njima

Planeta -

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je danas da odbacivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Kijeva na referendumu u Holandiji odražava stav Evrope prema političkom sistemu Ukrajine.

"Rezultati holandskog referenduma su pokazatelj evropskog stava prema ukrajinskom političkom sistemu", naveo je Medvedev na Tviteru, prenele su agencije. Nešto ranije, ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izjavio da će njegova zemlja nastaviti putem ka Evropskoj uniji uprkos tome što su Holanđani na referendumu odbacili sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kijeva.

Holanđani su, kako pokazuju preliminarni rezultati, odbacili na referendumu u sredu sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, ali niska izlaznost baca sumnju na to da li je referendum validan. Ankete instituta Ipsos pokazuju da je 64 odsto glasača reklo ne sporazumu, dok je 36 procenata bilo za njega, prenosi AFP. Da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe najmanje 30 odsto upisanih u birački spisak.

Za sada, međutim, nije jasno da li je odziv bio toliki. Konačni rezultati referenduma biće objavljeni 12. aprila. Sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine je u Holandiji naišao na kritike, pošto ga mnogi vide kao dokaz neželjenog širenja EU, navodi AP. Rezultati referenduma nisu obavezujući, ali ukazuju na duboku podeljenost javnosti kad je reč o mestu koje Ukrajina ima u Evropi, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track