DIVLJAŠTVO BEZ KRAJA: Džihadisti uništili manastir, pronađene razbacane mošti hrišćanskog sveca
Foto: Youtube/Printscreen

Sravnili svetinju sa zemljom

DIVLJAŠTVO BEZ KRAJA: Džihadisti uništili manastir, pronađene razbacane mošti hrišćanskog sveca

Planeta -

Mošti hrišćanskog sveca pronađene su među ruševinama drevnog sirijskog manastira koji je raznela Islamska država.

ISIL je sravnio sa zemljom manastir Sv. Elijana, koji datira iz 5. veka, u avgustu prošle godine koristeći eksplozive i buldožere.

Ipak, tri dana pošto je sirijska vojska ponovo osvojila grad Karjatein, jedno od terorističkih uporišta u centralnoj Siriji, otkrivene su kosti ispod ruševina jednom cenjenog mesta za hodočašće. Smatra se kosti pripadaju Sv. Elianu koji je umro mučeničkom smrću 284. godine jer je odbio da se odrekne hrišćanstva.

Karjatein, što na arapskom znači 'dva sela', jednom je bio simbol zajedničkog života hrršćana i musliman. Kada je IS napao grad, mnogi hrišćani su izbegli. Više od 200 stanovnika, uglavnom hrišćana, oteti su, uključujući jednog sirijskog sveštenika koga su ekstremisti držali zatočenog tri meseca.

Tokom osam meseci pod kontrolom ISIL-a, neki hrišćani su pušteni, a drugi su naterani da plaćaju poreze. Treći su, pak, jednostavno 'nestali'.

Ranije ove nedelje novinari u pratnji sirijske vlade dobili su priliku da istraže tri kilometra ovog grada. On je inače udaljen oko 125 kilometara severoistočno od Damaska, a vojska još uvek traži eksplozive i mine koje su ostale za džihadistima.

Osim manastira St. Elijana teroristi su uništili i drevnu crkvu uz Asirsko hrišćanski manastir, oskrnavili obližnje groblje, razbivši krstove i nadgrobne spomenike. Vrata crkve i prozovi su razneseni u eksploziji, a unutar zidova militanti su pravlili bombe i mine. Na podu su pronađeni, čajnici, kanisteri... A pod razvaljenim kamenim blokovima bile su mošti Sv. Elijana.

U prvim danima okupacije grada, još dve crkve u centru Karjateina su zapaljene.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track