ZAHTEVAJU REFERENDUM: Hiljade Poljakinja protestuje zbog prava na abortus
Foto: Twitter/screenshot

Inicijativa

ZAHTEVAJU REFERENDUM: Hiljade Poljakinja protestuje zbog prava na abortus

Planeta -

Nekoliko hiljada Poljakinja izašlo je na ulice Varšave, Vroclava i Poznanja na proteste zbog opasnosti da potpuno bude zabranjena mogućnost abortusa.

Više od 7.000 Poljakinja, ali i njihove muževe, prijatelje, čitave porodice s decom okupili su danas poljska levica i feminističke inicijative i pred zgradom Sejma poljskog parlamenta bučno protestuju ne samo zbog uvođenja zakona, već traže da se o veštačkom prekidu trudnoće raspiše referendum.

"Žena nije inkubator", "Želimo lekare, ne policajce", "Ilegalni abortusi ubijaju buduće ;majke", "Bračni kalendar plodnih dana = ruski rulet", "Kapelice vaše, materice naše", "Biskupi, dalje ruke od naših gaćica", neki su od transparenata koje su na demonstracije donele Poljakinje uz obavezni rekvizit - vešalicu, da podsete koliko je očajnih žena tokom vekova umrlo kada su pokušavale tajno da izazovu pobačaj tim jednostavnim predmetom. "Pre pada komunista žene u Poljskoj imale su pravo da prekinu trudnoću do trećeg meseca legalno u bezbednim uslovima bez pretnji za život i zdravlje. Žene su mogle same da odlučuju o svom telu, 1993. godine to pravo im je oduzeto", objasnili su organizatori da sada ponovo traže takvo pravo i referendum. Uz proteste na ulicama, Poljakinje već danima bombarduju premijerku Beatu Šidlo ironičnim porukama na njenim profilima na društvenim mrežama o tome kako im protiče mesečni ciklus, da li ih žiga levi ili desni jajnik, zato što je premijerka stala javno uz zahtev Poljske katoličke crkve da se abortusi potpuno zabrane.

Jedna Poljakinja zatražila je od premijerke da joj isplati i retroaktivno novi dodatak od 125 evra mesečnoza svako drugo i dalje dete i to od momenta začeća, kad crkva i vladajuća stranka za potrebe zakona o abortusu tvrde da je to dete, za svih devet meseci trudnoće a ne od rođenja deteta kako je zapisano u zakonu.

Poljakinje su vladajuće konzervativce iz Prava i Pravde a posebno njihovog lidera, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, koji je takođe podržao javno potpunu zabranu, podsetila da je njegov brat blizanac, pokojni predsednik Poljske Leh Kačinjski na koga se tako rado poziva tokom ranijih pokušaja da se izađe u susret crkvi i abortus zabrani kategorično istupao protiv toga da se dira sadašnji kompromisni zakon iz 1993. godine.

Tadašnje incijative protiv zabrane potpisala je i vrlo omiljena prva dama Poljske, Marija Kačinjska.

Sadašnji zakon zabranjuje veštački prekid trudnoće u Poljskoj izuzev u tri precizirana slučaja - ako su ugroženi zdravlje i život trudnice, ako je plod teško oštećen i ako je trudnoća plod silovanja, dok je pre njega prekid trudnoće bio moguć i zbog teškog ekonomskog stanja a u praksi su lekari prekidali trudnoću svakoj ženi koja je to zatražila.

U Poljskoj od 38 miliona stanovnika po tom restriktivnom zakonu od koga je u Evropi radikalniji samo zakon na Malti, prošle godine lekari su izvršili 1.800 legalnih prekida trudnoće.

Inicijativu da se zakon pooštri u Sejmu parlamenta koji je prihvatio i pustio u legislativni proces podnela je građanska inicijativa Pro-lajf a svojim pismom koje je čitano vernicima širom Poljske u crkvama na misama prošle nedelje izmene je zatražila i Poljska katolička crkva.

Solidarnost sa Poljakinja izražavaju na društvenim mrežama žene širom sveta i slikaju se žičanom ili drvenom vešalicom, kao simbolom protesta a na svojim profilima podršku Poljakinjama izražavaju i svetski umetnici i ličnosti, među njima i glumica Mila Jovović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track