(VIDEO) OVO SU NAJPOZNATIJI BEGOVI IZ ZATVORA: Do slobode na najneverovatnije načine!
Foto: Printscreen Toptenz.net

genijalne ideje

(VIDEO) OVO SU NAJPOZNATIJI BEGOVI IZ ZATVORA: Do slobode na najneverovatnije načine!

Planeta -

Zatvori važe za najčuvanije mesto, ali ni to nije uvek tako. Zatvorenici naravno pokušavaju na sve načine da se dokopaju slobode

Nekima uspevalo da pobegnu na najneverovatnije i originalne gotovo genijalne načine. Nadin Vaujour bila je toliko uporna u želji da oslobodi muž iz zatvora da je išla na privatne časove i naučila da upravlja helikopterom. Inače, njen suprug, Mišel Vaujour služio je kaznu za pokušaj ubistva i oružanu pljačku.

U maju 1986. godine, popeo se na krov zatvora i prijetio granatama koje su u stvari bile - oslikane nektarine. Žena ga je sa krova pokupila helikopterom koji se spustio na fudbalsko igralište. Policija ih je ubrzo uhvatila, pri pokušaju pljačke banke, kada je pogođen u glavu.

Francuski kriminalac Paskal Paje koji je služio višedecenisku kaznu zbog ubistva prilikom pljačke pokušao je više puta da pobegne uz pomoć helikoptera. Prvi put pokušao je pobegne iz zatvora Luynes 2001.godine, zatim posle dve godine i na kraju 2007. godine, ali je svaki put uhvaćen.

Meksički kralj droge Hoakin Guzman pobegao je iz zatvora visoke bezbednostii 2001., kada se sakrio u perionicu veša. Vlastima je trebalo 13 godina da ga ponovo uhvate. Drugi beg, izveo je posle samo 17 meseci od hapšenja. El Čapo je iz zatvora Altiplano pobegao kroz 1,5 kilometar dug tunel koji je imao ventilaciju, stepenice i osvetljenje. Poslednji put viđen je dok se tuširao u svojoj ćeliji. Tunel, sa ulazom skrivenim ispod kade, očigledno je kopao mesecima i u trenutku kad je sve bilo spremno, pobegao iz zatvora.

Čoi Gab-bok, osuđeni pljačkaš koji je vežvao jogu iskoristio je ovu svoju veštinu za beg iz zatvora u Daegu, u Južnoj Koreji. Jedne noći 2012. uspeo je da se provuče kroz otvor na vratima ćelije predviđen za ostavljanje hrane zatvorenicima. Čoi koji je bio visok 1,5 metar i težak 43 kilograma provukao se kroz otvor 45 centimetara širok i 15 centimetara visok. Da bi se lakše provukao celo je telo je namazao mašću. Čio je uhvaćen za šest dana i vraćen natrag u ćeliju sa još manjim otvorom za hranu.

Ričard Mat (48) i 34-godišnji Dejvid Svit nestali u trenutku kad su u subotu ujutro prebrojavali zatvorenike u Klintonovoj vaspitnoj ustanovi u državi Njujork. Dvojica muškaraca, koja su živela u susednim ćelijama, nabavila su električni alat, izrezali deo čeličnog zida i pratili tunele sve dok nisu došli do šahta. Begunci su čuvare prevarili tako što su su u krevetu rasporedili stvari da izgleda “kao da spavaju… s obučenim majicama”. Otkriveno je da nisu u zatvoru tokom jutarnjeg prebrojavanja.

Braća Džon i Clarens Anglin i kolega Frank Moris uspeli su da pobegnu iz zloglasnog Alkatraza 1962. godine.Oni su u svojim ćelijama proširili otvore od ventilacije i provukli se kroz njih. U krevete su stavili krpene glave s pravom kosom kako bi stražari mislili da su u krevetu. Za beg su koristili kabanice stražara od kojih su napravili prsluke za spašavanje i za koje su se držali u vodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track