STIŽE SOLARNA OLUJA KOJA ĆE ZAUSTAVITI PLANETU: Očekuje se prekid elektro komunikacija godinama
Foto: Thinkstock

Strašno upozorenje

STIŽE SOLARNA OLUJA KOJA ĆE ZAUSTAVITI PLANETU: Očekuje se prekid elektro komunikacija godinama

Planeta -

Procene ukazuju da bi katastrofalni događaj mogao dovesti do problema koji će koštati između 600 milijardi i 2,6 triliona dolara.

Naučnici se pripremaju za solarnu oluju koja bi mogla onemogućiti bilo kakve elektronske komunikacije na duži period, pa možda čak i godinama.

Mnogi ljudi su i dalje nezainteresovani ili čak nesvesni mogućnosti da geomagnetska oluja koja dolazi sa sunca može izazvati veliku štetu životu na Zemlji. Ali na takvu mogućnost američko odeljenje za nacionalnu bezbednosti i NASA, ozbiljno gledaju a naučnici upozoravaju da čovečanstvo treba da uradi sve da bi se nosilo sa ovim problemom.

"Svemirsko vreme" je ranije pravilo probleme, remetilo tehnologije i dovodilo do vidljivih promena. Ali nikada kao kod zloglasnog Karington događaja 1859., koji je izazvala jedna od najgorih poznatih geomagnetskih oluja.

Ako takav događaj treba da "udari" na Zemlju, on može zaustaviti komunikacione satelite, GPS sisteme pa čak i avione od letenja. To takođe može dovesti i do trajnih problema, brišući mnoge podatke iz memorije računara.

Njegovi efekti mogu trajati mesecima ili čak godinama, dok bi vlasti morale da rade na popravci infrastrukture na koju se oslanja savremeni svet. Procene osiguranja "Lojd" iz Londona ukazuju na to da sređivanje svih problema moglo koštati između 600 milijardi i 2,6 triliona dolara.

Američka vlada trenutno veoma ozbiljno radi da se zaustave neki od tih efekata - uključujući bolje predviđanje "svemirskog vremena".

"Znamo da postoji jaz u našoj sposobnosti da procenimo ugroženost i posledice", rekao je Džek Anderson, viši analitičar američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost.U ovom trenutku, naučnici nisu u stanju da da predvide kakvi će sve problemi isplivati.

"Kada sistem počne da propada, to bi moglo da se dešava kaskadno i na način koji ne mogu ni zamisliti," kaže Danijel Bejker, direktor Laboratorije za atmosferske i svemirsku fiziku na Univerzitetu u Koloradu.Ali vlada SAD je na "preokretu" rešavanja problema, kaže Tamara Dikinson, viši stručni saradnik u Kancelariji za nauku i tehnologiju Bele Kuće.

(Indipendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja