SAVČENKOVA U KRITIČNOM STANJU: Zbog štrajka glađu preti joj venska tromboza
Foto: AP, 09.03.2016.

Zarobljena Ukrajinka

SAVČENKOVA U KRITIČNOM STANJU: Zbog štrajka glađu preti joj venska tromboza

Planeta -

Ukrajinskom vojnom pilotu Nađi Savčenko, koja štrajkuje glađu i žeđu u ruskom zatvoru gde izdržava kaznu od 22 godine, preti venska tromboza, saopštili su danas njeni branioci posle lekarskih pregleda.

"Lekari su joj rekli da joj krv postaje gušća što oteževa rad njenom srcu. Ima povećani rizik od venske tromboze tako da može iznenada da premine u snu", izjavio je advokat Nikolaj Polozov.

Zatvorska služba je zapretila da će Savčenkovu prinudno početi da hrani i predložila da bude prebačena u bolnicu ali je to ona odbila. Međutim, pristala je na infuziju i intravenozno unošenje glukoze i natrijum-hlorida.

"Njeno stanje je stabilno", navela je zatvorska služba posle ukazane pomoći. Nađa Savčenko ponovo je 6. aprila počela štrajk glađu i žeđu, dan pošto je počela izdržavanje zatvorske kazne od 22 godine zbog saučesništva u ubistvu. Savčenkova (34) je bila dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, a u obrazloženju presude navedeno je da je odala koordinate za granatiranje u kojem su stradala dva novinara i nekoliko civila u julu 2014. godine, kao i da je bila vođena "političkom mržnjom".

Ona je odbila sve navode optužnice kao i samu presudu i zahteva da bude vraćena u Ukrajinu. Tokom skoro dve godine u ruskom pritvoru Savčenkova je nekoliko puta štrajkovala glađu. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predložio je Rusiji posle izricanja kazne da joj u zamenu za Savčenkovu preda dva ruska vojnika, a Kremlj je saopštio da za sada ne razmatra tu opciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track