NEMAČKA NE PRIZNAJE ASADOVE IZBORE: Vlast tvrdi da su raspisani po važećem ustavu
Foto: REUTERS 13 4 2016

Sirijska kriza

NEMAČKA NE PRIZNAJE ASADOVE IZBORE: Vlast tvrdi da su raspisani po važećem ustavu

Planeta -

Nemačka neće priznati rezultate parlamentarnih izbora koji se danas održavaju u delovima Sirije koji su pod kontrolom sirijske vlade, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol Ministarstva Martin Šefer izjavio je novinarima u Berlinu da je "održavanje slobodnih i fer izbora jednostavno nemoguće u trenutnoj situaciji, sa svim izbeglicama, u situaciji potpunog građanskog rata".

Vlasti predsednika Sirije Bašara el Asada navode da su parlamentarni izbori raspisani u skladu sa ustavnim odredbama i da su odvojeni od mirovnih pregovora u Ženevi, dok opozicija ocenjuje da izbori doprinose stvaranju nepovoljne klime pred početak nove runde pregovora.

Nemačka vlada "neće prihvatiti izbore koje organizuje Asadov režim i neće priznati rezultate", rekao je Šefer. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da su parlamentarni izbori potrebni Siriji kako bi se učvrstile postojeće državne strukture i da bi se sprečio "vakuum vlasti" u Siriji.

Britanske vlasti su, s druge strane navele da "održavanje izbora pokazuje nerazumevanje stvarnosti" i da izbori nisu u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija o raspisivanju izbora u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track