(VIDEO) OTKRIO ARHEOLOŠKU SENZACIJU U DVORIŠTU: Britanac ispod straćare našao starorimsku palatu
Foto: Printscreen Youtube

Nije ni sanjao

(VIDEO) OTKRIO ARHEOLOŠKU SENZACIJU U DVORIŠTU: Britanac ispod straćare našao starorimsku palatu

Planeta -

Luk Ajrvin iz engleske pokrajine Viltšir došao je do velikog otkrića kada je hteo da uvede struju u svoju šupu.

Ajrvin, inače dizajner tepiha po struci, postavljao je električne instalacije ispod travnjaka kako bi njegova deca imala svetlo u kući u kojoj igraju stoni tenis.

Ono čemu se nije nadao jeste da će prilikom kopanja otkriti prvo nedirnuti mozaik, a posle dodatnih iskopavanja i neverovatno dobro očuvanu rimsku vilu.

Posle osmodnevnog kopanja bilo je jasno da je reč o jednoj od najvećih rimskih vila na području Velike Britanije, a ona može da se poredi sa slavnim nalazištem u Čedvortu u pokrajini Glučesteršir. Među iskopinama je otkriveno vrlo kvalitetno i skupo posuđe, kovanice, broševi i kosti raznih životinja.

Da se radilo o veoma bogatoj porodici govore i ljušture stotina ostriga, jer su takvu ekstravaganciju mogli da priušte samo najbogatiji ljudi.

Dejvid Roberts iz državne agencije "Istorijska Engleska" komentarisao je pronalazak.

" Pronašli smo niz artefakata koji su pokazali koliko je luksuzan bio život elitne porodice koja je živela u toj vili. Očigledno je da nije reč o bilo kakvoj kući", rekao je Roberts.

Starost vile prema procenama datira između 175. i 220. godine nove ere, a ruševine nisu bile taknute poslednjih 1.400 godina, otkako se vila srušila.

"Bez imalo sumnje reč je o značajnom nalazištu što se tiče istraživanja. To je jedno od najboljih nalazišta koje sam ikad imao priliku da vidim", zaključio je Roberts.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track