Albanci: Krivi su Srbi i Makedonci

Mi nismo teroristi, mi smo muslimani

Albanci: Krivi su Srbi i Makedonci

Planeta -
Dve povređene osobe, nekoliko razbijenih prozora na zgradi vlade i jedno oštećeno autobusko stajalište - bilans jučerašnjeg protesta albanskih muslimana

SKOPLJE - Brane ekstremiste.U Skoplju, Kumanovu, Kičevu, Gostivaru i Tetovu održan je protest Albanaca nezadovoljnih posle policijske akcije „Monstrum“, u kojoj su radikalni islamisti uhapšeni zbog petostrukog ubistva u blizini glavnog grada Makedonije. Učesnici protesta, koji je počeo posle tradicionalne molitve u džamijama, otišli su prvo do zgrade suda, odakle su krenuli ka zgradi makedonske vlade, na kojoj su kamenicama razbili dva prozora. U kamenovanju su povređeni jedan policajac i kamerman lokalne televizije.Okupljeni Albanci uzvikivali su: „Mi nismo teroristi, mi smo muslimani!“, dok su premijera Nikolu Gruevskog nazvali „teroristom“, a policajcima dobacivali „ubice, ubice“. Na transparentima je pisalo da su za petostruko ubistvo krivi „Srbi i Makedonci“, a viđeni su i transparenti „Muslimani nisu teroristi“, „Priština, Tirana - etnička Albanija“, „Jankuloski plus Dačić jednako je Milošević“ i klicali su „UČK“ (Oslobodilačka vojska Kosova). Albanci su tražili od policije da, kako kažu, pronađu prave ubice petorice mladih Makedonaca, likvidiranih 12. aprila kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja.Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska izjavila je da je policija pribavila dokaze, među kojima su tragovi DNK, kao i listing telefonskih razgovora osumnjičenih koji ih povezuju sa zločinom. Dosadašnja istraga utvrdila je da su tri osobe 12. aprila oko 20 sati, naoružane puškama i mašinkom, ubile pet mladića, a zatim pobegle sa mesta zločina, dok su im još dve osobe pomogle da pređu granicu i odu na Kosovo. Krivične prijave su podnete protiv pet osoba.

Sumnjiva matematika
Sumnjiva matematika

Kontraprotest MakedonacaNa društvenim mrežama pojavile su se najave makedonskih grupa o organizovanju kontraprotesta u subotu ispred zgrade vlade u Skoplju.Protest Makedonaca, čiji organizator nije poznat, trebalo bi da se održi u subotu u 13 časova, a njegov cilj je, kako se navodi, sprečavanje širenja radikalnog islama u Makedoniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track