SUDAR U VAZDUHU: Dronovi su nova pretnja za pilote
Foto: Reuters

Za dlaku izbegnuta tragedija

SUDAR U VAZDUHU: Dronovi su nova pretnja za pilote

Planeta -

Stručnjaci upozoravaju da bi teroristi mogli da iskoriste bespilotne letelice s eksplozivom za obaranje aviona. Njihova prednost je u tome što su dovoljno mali da se ne pojavljuju na radaru

LONDON - Borba protiv terorizma je ušla u novu, mnogo osetljiviju fazu nakon što je zabeležen prvi sudar drona i putničkog aviona. U Londonu je za dlaku izbegnuta tragedija kad je putnički avion kompanije „Britiš ervejz“ sa 137 putnika i članova posade pri povratku iz Ženeve udario u bespilotnu letelicu. Pilot je prijavio da je prednjim delom aviona udario u dron, ali da je uprkos tome uspeo bezbedno da prizemlji avion.Policija je pokrenula istragu, a avion su pregledali stručnjaci kako bi se utvrdilo da li je avion oštećen.Pet incidenataIncident iz Londona potvrdio je opravdanost straha stručnjaka za bezbednost koji su nedavno upozorili da bi teroristi mogli da iskoriste dronove s eksplozivom za obaranje putničkih aviona. Njihova prednost je u tome što su dovoljno mali, pa se ne pojavljuju na radaru i pilot ne može da ih izbegne.- Iskreno, samo je pitanje vremena kad će se dogoditi tragedije. Dronovi su idealno oružje za teroriste - rekao je Stiv Lendels, specijalista za bezbednost letenja i bivši vojni pilot.Piloti su na Hitrou, jednom od pet najvećih aerodroma u Evropi, do sada prijavili najmanje pet incidenata u vezi s bespilotnim letelicama koje su uočili pri sletanju ili poletanju.Irački vojnici su na severu zemlje do sada oborili ukupno dva drona Islamske države. Britanski premijer Dejvid Kameron početkom ovog meseca upozorio je da bi Islamska država mogla da iskoristi dronove za napade takozvanim prljavim bombama u Evropi. Na sastanku specijalnog vladinog komiteta Kobra za vanredne situacije, Kameron je izneo dramatično upozorenje:- Već smo videli da Islamska država pokušava da se dokopa radioaktivnog materijala koji bi potom lako pomoću dronova iskoristila za napade prljavim bombama - rekao je Kameron najavivši angažovanje još 1.000 naoružanih policajaca i operativaca za borbu protiv terorizma.Dronovi i prljave bombeKoliko dronovi mogu da budu korisni na frontu, najbolje svedoči podatak iz Pentagona. Naime, SAD su angažovale čak 65.000 stručnjaka samo za analizu podataka prikupljenih s dronova koji nadgledaju nebo nad Irakom, Avganistanom i Sirijom.

Kako ga srušitiORAO, PUŠKA ILI DRUGI DRON!Obaranje dronova predstavlja poseban izazov. Japanski stručnjaci rade na tehnologiji razvijanja dronova koji bi se koristili za uništavanje drugih dronova, dok su u Holandiji radili na obuci orlova kako bi se eliminisali dronovi koji se koriste u blizini aerodroma. Na Vest Pointu, jednoj od najprestižnijih svetskih vojnih škola, nedavno je izvršena demonstracija superpuške za obaranje dronova. Puška koja radi na frekvenciji koju koristi dron i obara ga u sekundi prikazana je Ešu Karteru, sekretaru odbrane SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja