(VIDEO) DŽIHADISTI PRETE SMRĆU LEPOJ KRIMSKOJ TUŽITELJKI: Natalija, završićeš kao Sadam i Gadafi!
Foto: Rojters I Printscreen FB

Uzbuna u Rusiji

(VIDEO) DŽIHADISTI PRETE SMRĆU LEPOJ KRIMSKOJ TUŽITELJKI: Natalija, završićeš kao Sadam i Gadafi!

Planeta -

Jedan od lidera ekstremističke organizacije "Medžlis krimsko-tatarskog naroda" Lenur Islamov zapretio je Nataliji Poklonskoj da će biti ubijena zato što hoće da da pokrene krivični postupak protiv bataljona samoubica "Asker" i džihadističkog dobrovoljačkog bataljona "Noman Čelebidžihan", koji podržava Turska.

Lenur Islamov: Natalija, razmišljaj gde ćeš se sakriti kad mi dođemo (Foto: Printscreen YouTube)
Lenur Islamov: Natalija, razmišljaj gde ćeš se sakriti kad mi dođemo (Foto: Printscreen YouTube)

"Neka ona traži sklonište i razmišlja o tome gde se sakriti kad mi dođemo. Neka svaki dan gleda snimke sa Sadamom Huseinom, i šta je bilo sa Gadafijem. To će se desiti sa diktatorom, njenim šefom, i sa njom lično", zapretio je Islamov, inače jedan od organizatora prehrambene i energetske blokade Krima.

On je dodao da će krimska tužiteljka "pre ili kasnije, morati da odgovara".

Ovo je tatarski dobrovoljački bataljon, koji podržava Turska (Foto: Printscreen YouTube)
Ovo je tatarski dobrovoljački bataljon, koji podržava Turska (Foto: Printscreen YouTube)

Islamov je upozorio da se na granici Ukrajine sa Krimom sada formira dobrovoljački bataljon, koji će nositi ime Nomana Čelebidžihana, krimsko-tatarskog političara, prvog muftije muslimana Krima, Litvanije, Poljske i Belorusije i autora teksta nacionalne himne krimskih Tatara.

"Ova formacija će, ukoliko bude ugnjetavanja krimskih Tatara i ako se prolije krv na poluostrvu, po naredbi lidera krimsko-tatarskog naroda ući na Krim", dodao je on. Ranije je saopšteno da će ovaj dobrovoljački bataljon imati 560 ljudi i da će jedan od njegovih osnovnih zadataka biti "oslobođenje Krima". Bataljon ima podršku Ankare koja mu je, kako je Islamov ranije obelodanio, već poslala komplete maskirnih uniformi i čizama. U međuvremenu se saznalo i za tajne račune na koje su Turci prebacili oko tri miliona dolara Islamovu i njegovim saborcima Mustafi Džemilevu i Refitu Čubarovu.

Takođe, ranije je obelodanjeno da će na granici sa Krimom u Hersonskoj oblasti biti smešten "Asker" - bataljon samoubica - radi navodnog jačanja odbrane ukrajinske granice. Za Islamova "Asker" je građanska formacija, koju većinom čine građani Ukrajine koji žive u blizini granice Ukrajine sa ovim poluostrvom.

Sredinom ovog meseca Poklonska je donela odluku i o zabrani delovanja "Medžlisa krimsko-tatarskog naroda". Ona se pozvala na Zakon o borbi protiv ekstremističkih aktivnosti i zabranjuje im svaku vrstu propagande i javnog okupljanja. U januaru ove godine Poklonska je saopštila da su sva trojica organizatora prehrambene i energetske blokade Krima stavljeni na poternicu - Džemilev i Čubarov na međunarodnu, a Islamov na federalnu.

Islamov je kratko radio u krimskoj Vladi posle pripajanja poluostrva Rusiji - od 2. aprila do 28. maja 2014. obavljao je dužnost vicepremijera, ali je te dužnosti razrešen.

Referendum na Krimu i u Sevastopolju sproveden je posle državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Ujedinjenje sa Rusijom podržalo je 96,77 odsto stanovnika Krima i 95,6 odsto građana Sevastopolja. Ukrajina Krim smatra svojom "privremeno okupiranom teritorijom".

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track