NIJE IH ISPOŠTOVAO: Lavrov u farmerkama naljutio Mongole
Foto: Reuters

Osetljivi na uvrede

NIJE IH ISPOŠTOVAO: Lavrov u farmerkama naljutio Mongole

Planeta -

Šef ruske diplomatije glavna ličnost nesvakidašnjeg događaja na aerodromu Džingis Kan u Ulan Batoru. Rukovodstvo Mongolije i ranije pokazivalo osetljivost na svako narušavanje protokola.

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov minule nedelje boravio je u Mongoliji i na dočeku na aerodromu "Džingis Kan" u Ulan Batoru zbunio domaćine kada je izašao iz aviona u plavim farmerkama. Lavrov, inače poznat po eleganciji, očigledno nije bio informisan da će ga sačekati sa najvišim počastima i sa svečanim strojem poređanim u njegovu čast, pa se pojavio "sportski obučen".

Domaćini su bili uvređeni gestom visokog gosta, a politički komentator Cogtgerel je ocenio da je dolazak u teksas pantalonama bio uvredljiv jer se "tako nešto nosi u kući kad se popravlja vodovodna instalacija". Bilo je očigledno da su u Ulan Batoru dolazak Lavrova u farmerkama doživeli kao znak toga koliko ih on ceni.

Međutim, nešto kasnije, Sergej Lavrov je na susret sa predsednikom Mongolije Cahijaginom Elbegdoržem došao u prepoznatljivom stilu, u elegantnom odelu.

Događaj iz Mongolije stigao je i do Rusije, pa je o tom slučaju opširno pisao visokotiražni "Moskovski komsomolac", ali i brojni sajtovi koji su prenosili komentar profesora univerziteta u Kardifu Sergeja Radčenka, koji je o tome pisao u časopisu "Diplomat". On smatra da je za vreme dugačkog leta dozvoljeno "komotno oblačenje", ali da je Lavrov pre izlaska iz aviona morao da se presvuče i pojavi se u odelu.

Radčenko je u svom tekstu podsetio da su u Mongoliji jedanput prethodno već bili uvređeni kada je na paradi pobede 2015. godine njihov predsednik na svečanoj tribini sedeo suviše daleko od Vladimira Putina.Doduše, na meti ljutnje Ulan Batora nisu bili samo Rusi. Profesor iz Kardifa tvrdi da su pre toga naljutili na predsednika SAD Baraka Obamu koji je 2011. godine nespretno mahao rukom ispred lica predsednika Elbegdorža, što su u Mongoliji ocenili kao nepristojnost i neuvažavanje predstavnika druge zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track