HLADNA DOBRODOŠLICA: Obama posetio Saudijsku Arabiju, nije bilo dočeka, kamera...
Foto: Reuters

Saudijci ljuti

HLADNA DOBRODOŠLICA: Obama posetio Saudijsku Arabiju, nije bilo dočeka, kamera...

Planeta -

Kralj Saudijske Arabije nije dočekao predsednika SAD Baraka Obamu na aerodromu već je po njega poslao malu delegaciju činovnika, prenose strani mediji.

Osim toga, kako navode, taj događaj nije prenosila tamošnja televizija.

"Američki narod šalje svoje pozdrave i veoma smo zahvalni na vašoj gostoljubivosti, ne samo na ovom sastanku, već i na čitavom samitu", rekao je Obama, na šta mu je Salman odgovorio: "Ja i saudijski narod smo veoma zadovoljni što ste nas vi, gospodine predsedniče, posetili".

Ovo je Obamina četvrta i sigurno poslednja poseta Saudijskoj Arabiji od kako je postao predsednik. Predsednik SAD Barak Obama stigao je u posetu Saudijskoj Arabiji, gde ga je dočekao hladan prijem.

"Sada je postalo jasno koliko je Obama naljutio Saudijce. Dočekali su ga hladno", piše magazin "Špigl".

Baraka Obamu na aerodromu nije dočekao kralj Saudijske Arabije, već samo mala delegacija s guvernerom Rijada na čelu, prenosi CNN. Kralj je pozdravio američkog predsednika tek u palati Erga, gde je i održan bilateralni susret iza zatvorenih vrata.

Saudijski mediji nisu prenosili sletanje predsedničkog aviona i vožnju Obame u dvorac. Ipak, uoči njegovog dolaska, televizija je prenosila kako kralj Salman na aerodromu lično dočekuje lidere zemalja Persijskog zaliva. Na društvenim mrežama je doček Obame nazvan demonstracijom prezira, navodi CNN.

Analitičar Mustafa Alani smatra neobičnim odsustvo visoke delegacije na dočeku predsednika SAD. Prema njegovim rečima, Saudijska Arabija je na ovaj način svima dala do znanja da nema poverenja u Obamu. Saudijska Arabija se plaši da Vašington flertuje i s njihovim suparnikom Iranom. U nedavnom intervjuu, Obama je nazvao Saudijce "takozvanim saveznicima" i predložio Rijadu da „podeli“ bliskoistiočni region s Teheranom. Kod Saudijaca su ove reči izazvale gnev.

U američkom kongresu se poslednjih dana sve jače čuju kritike upućene Saudijskoj Arabiji. Političari su predložili da se ograniči prodaja oružja Rijadu i optužili ga za navodnu umešanost u terorističke napade 11. septembra. Saudijske vlasti su kao odgovor zapretile da će rasprodati svoju imovinu u vrednosti od više stotina milijardi dolara u SAD.

Svi ovi događaji se dešavaju zbog povećanja obima energenata u SAD, zbog čega sve manje zemalja kupuje bliskoistočnu naftu, navodi CNN.

(Sputnjik/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track