OD SANJARA DO KRVOLOČNOG TERORISTE: Nepoznati detalji iz života vođe Al Kaide
Foto: AP

Detinjstvo teroriste

OD SANJARA DO KRVOLOČNOG TERORISTE: Nepoznati detalji iz života vođe Al Kaide

Planeta -

Ajman al Zavahiri, naslednik Osame bin Ladena, bio je dobro dete, rođeno u uglednoj egipatskoj porodici, ali, izrastao je u radikalnog vođu krvoločne terorističke organizacije.

Odrastao je u Kairu gde je i došao u prvi kontakt s džihadistima. Od malih nogu bio je pobožan i često je išao u džamiju. Ali, to nije bilo ništa čudno jer je u njegovoj široj porodici bilo dosta veroučitelja, piše u knjizi Lorensa Rajta o vođi Al Kaide.

Bio je pravi knjiški moljac, odličan učenik u školi i mrzeo je nasilne sportove jer je smatrao da su nehumani. Njegovi drugovi iz razreda mislili su da je genijalac, ali bio je dosta povučen i činilo se kao da sanjari tokom predavanja.

Jednom prilikom se učitelj požalio Ajmanovom ocu kako. On je na to odgovorio: "Od sutra ćete biti ponosni što ste učitelj Ajmanu al Zavahriju."

I tako je i bilo, al Zavahari je s malo truda dobijao odlične ocene.

Zanimljiva je i anegdota s zamenikom predsednika Egipta Huseinom al Šafeijem. Išli su iz džamije s molitve a on se ponudio da ih poveze. Međutim, Ajman je to odbio.

"Ne želimo da se vozimo s čovekom koji je učestvovao u presudama kojima su muslimani osuđeni na smrt", rekao je.

Naime, Šafei je bio jedan od sudija muslimanskom bratstvu kada su brojni članovi te radikalne organizacije, optuženi i zatvoreni.

Kada je imao samo 15 godina, Ajman al Zavahiri je osnovao svoju ilegalnu ćeliju "Islamski džihad" koja je imala cilj da destabilizuje vlast i uspostavi Islamsku državu.

Osama bin Laden, Foto: Profimedia
Osama bin Laden, Foto: Profimedia

Osamu bin Ladena sreo je prvi put '80ih godina. Zavahiri je postao njegov lični telohranitelj, pre nego što je pristupio Al Kaidi i postao Osamina desna ruka, a kada je Bin Laden ubijen i njegov naslednik.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track