UZBUNA NA SREDOZEMNOM MORU Izlivena nafta stigla do italijanske i francuske rivijere!
Foto: Profimedia

Ekološka katstrofa

UZBUNA NA SREDOZEMNOM MORU Izlivena nafta stigla do italijanske i francuske rivijere!

Planeta -

Na severozapadnoj obali Italije proglašeno je stanje uzbune pošto su stotine tona razlivene sirove nafte stigle do obala Sredozemnog mora.

Strahuje se da bi nafta, koja se izlila još prošle nedelje, mogla zagaditi plaže italijanske ili francuske rivijere i to baš pred početak turističke sezone.

"Situacija je vrlo složena. Ne znamo koliko je tačno nafte završilo u moru", kaže direktor lokalne civilne zaštite, Đani Kriveljo.

Gradonačelnik Đenove kaže kako je izlivena nafta pod nadzorom, a s njime se slaže i italijanski ministar saobraćaja, Gracijano Delrio: "Zaista, situacija jeste ozbiljna, ali je držimo pod kontrolom."

Zbog nezgode u rafineriji u blizini Đenove prošle nedelje, ogromna količina nafte iscurila je u reku Polseveru. Odmah su podignute barijere koje bi trebalo da zaustave dalje širenje naftne mrlje, ali je jaka kiša pogoršala celu situaciju, tako da su nove barijere podignute u nedelju.

Italijanske vlasti kažu kako pažljivo motre napredovanje mrlje dugačke 2 kilometra i široke 500 metara koja se kreće prema obali Francuske.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track