NOVI PAKLENI DAN U ALEPU: Pobunjenici ubili 19 civila, među njima troje dece
Foto: Anadolija

Rat u Siriji

NOVI PAKLENI DAN U ALEPU: Pobunjenici ubili 19 civila, među njima troje dece

Planeta -

Najmanje 19 civila je danas ubijeno, a 120 ranjeno kada su pobunjenici granatirali delove Alepa koji se nalaze pod kontrolom snaga sirijske vlade, saopštila je opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Šef Opservatorije, sa sedištem u Britaniji, Rami Abdel Rahman je rekao da je među poginulima i troje dece, preneo je AFP. Prethodno je Opservatorija objavila da je u poslednja tri dana u sukobima u Alepu, gradu na severu Sirije, ubijeno najmanje 60 ljudi.

Kako se navodi, poginulo je sedmoro dece i 10 žena. Istovremeno, predsednik SAD Barak Obama je odlučio da pošalje dodatnih 250 pripadnika američkih oružanih snaga u Siriju, radi pružanja podrške lokalnim saveznicima u napredovanju protiv takozvane Islamske države, izjavio je zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Ben Rouds.

U napadu automobil bombom ubijeno sedmoro

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a oko dvadeset povređeno danas u napadu automobilom bombom blizu čuvenog šiitskog svetilišta Zajeda Zeinab u južnom predgrađu Damaska, javila je državna agencija Sana. Vozilo je eksplodiralo u Al Diajbijeu, mestu na ulasku u mauzolej koje posećuju šiiti iz celog sveta jer se u njemu nalazi grob unuke proroka Muhameda, navodi Sana. Sirijska opservatorija za ljudska prava javila je da je najmanje osam ljudi poginulo blizu ovog svetilišta, koje je već bilo meta dvostrukog samoublačkog napada 21. februara. U tom napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država ubijeno je 134 ljudi, i to je bio napad sa najviše žrtava u pet godina rata u Siriji.

O krizi u Siriji razgovarali su i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri i izrazili punu podršku mirovnim pregovorima o Siriji u Ženevi, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. Lavrov je istakao potrebu da se sirijska "umerena opozicija" povuče sa teritorija pod kontrolom ekstremista Islamske države i Nusra Fronta kao i da se ekstremistima blokiraju rute snabdevanja, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja