HAOS U NEMAČKOJ ZBOG ŠTRAJKA: Otkazano 900 letova, bune se radnici aerodroma
Foto: REUTERS 27 4 2016

Protest

HAOS U NEMAČKOJ ZBOG ŠTRAJKA: Otkazano 900 letova, bune se radnici aerodroma

Planeta -

Avio putnike u Nemačkoj danas očekuje težak dan, budući da je Lufthansa zbog štrajka radnika na aerodromima otkazala gotovo 900 letova, uključujući letove na aerodromima u Frankfurtu u Minhenu.

Samo 40 odsto od oko 1.500 planiranih odlaznih i dolaznih letova na nemačkim aerodromima, uključujući frankfurtske i minhenske aerodrome, odvijaće se prema planu, navela je Lufthansa u saopštenju.

Štrajk obuhvata zemaljsko osoblje, radnike na bezbednosnoj kontroli, vatrogasce i službenike na predaji prtljaga što će verovatno ugroziti rad na nemačkim aerodromima, a aerodromska služba Fraport je upozorila da bi mogao proći dan ili dva dok se situacija ne normalizuje.

Osoblje na minhenskom aerodromu stupilo je danas u celodnevni štrajk dok će se štrajk na frankfurstkom aerodromu, najvećem u Nemačkoj, prema planu završiti u 13 časova, preneo je Rojters. Minhenski aerodrom je saopštio da je 700 od planiranih 1.100 poletanja otkazano. Sindikat Ver.di obuhvata širok spektar radnika u javnom sektoru širom Nemačke ili ukupno 2,41 miliona ljudi.

Slične štrajkove ove nedelje su imali čistači ulica, škole i bazeni. Reč je o takozvanim "štrajkovima upozorenja" a glavni zahtev radnika je povećanje plata. Sindikat traži povećanje od 6 odsto, a sredinom aprila je odbio ponuđeno povećanje od 3 odsto u narednih dve godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track