TEL AVIV U PRIPRAVNOSTI: Ruska vojska pucala na izraelske avione! Evo šta se krije iza ovog napada
Foto: Rojters

TEL AVIV U PRIPRAVNOSTI: Ruska vojska pucala na izraelske avione! Evo šta se krije iza ovog napada

Planeta -

Ruske snage su pucale na izraelske avione bar dva puta u proteklih par nedelja, navode jevrejske novine Yedioth Ahronoth. U ovim novinama se navodi da je predsednik Rojven Rivlin razgovarao o ovom pitanju sa predsednikom Vladimirom Putinom tokom poslednje posete Moskvi i da je Putin tada rekao da je to prvi put da čuje za incidente uprkos koordinaciji između njihove vojske.

Izrael i Rusija su uspostavili mehanizam koordinacije između svojih vazdušnih snaga u Siriji nakon što je Rusija počela da sprovodi vazdušne napade kako bi pomogla sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu u borbi protiv terorista.

U izveštaju nije navedeno koji su izraelski avioni pogođeni niti kada je do incidenata došlo. Ali jeste navedeno da su incidenti razlog zašto je premijer Benjamin Netanijahu otputovao u Moskvu u četvrtak kako bi se sastao sa Putinom i ruskim ministrom odbrane.

Jevrejski mediji su u utorak takođe izveštavali o neobičnom incidentu u vazduhu koji se dogodio kada je izraelski borbeni avion naišao na ruske borbene avione na sirijskoj granici.

Informacije o navodnom incidentu su veoma ograničene, a izveštaji se ne poklapaju.

Foto: AP
Foto: AP

Prema jednom od navoda sa novinskog sajta Ynet, ruski avion je nedetektovan naišao na izraelski ratni avion koji je delovao duž severne granice. U izveštaju se navodi da nije jasno zašto se ruski avion tu našao i napominje se da dva aviona nisu stupila u kontakt, kao i da je izraelski avion nastavio kretanje svojim kurskom bez problema.Izveštaj sa novinskog kanala "Channel 2" navodi da je do incidenta došlo između ruske i izraelske eskadrile, dok su izraelski avioni leteli duž sirijske obale. Dve grupe borbenih aviona su se navodno približile jedne drugoj i zamalo sukobile. Međutim, navodi se da je kontakt između zvaničnika Izraela i Rusije kroz koordinaciju uspostavljenu prošle godine sprečio ozbiljni incident.

Na kraju, kanal "Channel 10" je preneo kombinaciju ova dva izveštaja, prenevši da je ruski avion nedetektovan naišao na izraelsku eskadrilu nad obalom Sirije. U tom izveštaju je takođe napomenuto da nije došlo do sukoba.

Šta god da se zaista desilo, desilo se par dana pre nego što su se Netanijahu i Putin sreli u četvrtak, kada su razgovarali o koordinaciji između svojih vojski duž sirijske granice koju je izraelski premijer nazvao „veoma uspešnom“.

Foto: AP
Foto: AP

Netanijahu je rekao da su dve države postigle razumevanje po pitanjima koja do sada nisu bila razjašnjena.

"Cilj sastanka je bilo jačanje koordinacije između Rusije i Izraela kako bi se sprečili incidenti“, rekao je Netanijahu.

"Mislim da smo razjasnili neke stvari, a to je veoma važno“.

Veruje se da se najviše razgovaralo o građanskom ratu u Siriji i o tome kome pripada Golanska visoravan. Rusija sprovodi vazdušne racije u Siriji s ciljem podrške predsedniku Asadu još od septembra prošle godine. Ipak, iako je Moskva nedavno najavila povlačenje većine vojske iz ratom razorene države, ruski avioni i dalje sprovode patrole nad Sirijom.

Golanska visoravan je ipak mnogo značajnija nego što mediji prenose jer se naknadnim analizama došlo do zaključka da je u tom predelu toliko nafte kao nigde u svetu. Taj predeo je istorijski sirijska teritorija a Izrael ju je silom preoteo. Analitičari naglašavaju da Rusija zna za ova nalazišta i da neće preko te činjenice preći naročito zato što su ekploataciju sa tog područja ugovorili Čejni, Mardok i Rotšildi.

Rat u Siriji se vodi dobrim delom i zbog Golanske visoravni o čemu se zvanično ćuti, ali će svakakao i to doći na red.

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon rekao je u novembru da je ruski avion upao u izraelski vazdušni prostor i da je ovo pitanje „odmah sređeno putem komunikacionih kanala“ između ove dve države. Zatim je krajem prošlog meseca kralj Abdulah od Jordana rekao američkim političarima da su se izraelski i jordanski borbeni avioni suočili sa ruskim borbenim avionima nad južnom Sirijom u januaru i upozorili ih da ne prelaze zajedničku granicu.Netanijahu je u četvrtak rekao da su izraelski i ruski vojni zvaničnici raspravljali o koordinaciji između svojih vojski.

"Smatram da je takva koordinacija ključna jer moramo da održimo slobodu kretanja vojske i vazdušnih snaga na mestima koja su nam važna radi naše bezbednosti“, rekao je on.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Izraelski vazdušni napadi u Siriji su takođe bili tema razgovora između Moskve i Jerusalima. Brojni vazdušni napadi u Siriji su pripisani izraelskim naporima da se spreči slanje naprednog oružja Hezbolahu.Izraelski premijer je izjavio da će ponovo doći u Rusiju 7. juna.

Tokom sastanka, Netanijahu je objasnio Putinu koje linije ne treba prelaziti kada je u pitanju bezbednost severnih granica Izraela i naglasio da će Izrael ostati uporan u svojoj težnji da očuva kontrolu nad Golanskom visoravni.

"Došao sam u Rusiju da ubrzam koordinaciju po bezbednosnim pitanjima i da sprečim greške i nesporazume“, rekao je Netanijahu na sastanku.

"Nećemo se vraćati u vreme kada su rakete ispaljivane na naše zajednice i našu decu sa vrha Golanske visoravni. Milom ili silom, Golanska visoravan će ostati deo suverene teritorije Izraela“.

Izraelski premijer je naglasio da će Izrael učiniti sve što je u njegovoj moći da blokira slanje naprednog oružja libanskoj grupi Hezbloah i da će raditi na tome da se na teritoriji Golanske visoravni ne pojavi novi teroristički front.Izrael želi da se postara da Hezbolah i druge grupe koje Iran podržava ne mogu da uspostave bazu blizu granice na sirijskoj strani Golanske visoravni i da ih napadnu.

(Webtribune)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track