MASAKR NA SEVERU SIRIJE: Za 8 dana ubijeno više od 200 civila
Foto: Profimedia

Rat u Siriji

MASAKR NA SEVERU SIRIJE: Za 8 dana ubijeno više od 200 civila

Planeta -

Više od 200 osoba poginulo je za osam dana u sukobima na severu Sirije, posebno u provinciji Alep, što su UN ocenile kao "monstruozno nepoštovanje života civila s obe strane", javile su svetske agencije.

Najmanje 15 ljudi danas je poginulo, a 30 je ranjeno u napadu pobunjenika na jednu džamiju u delu Alepa pod kontrolom snaga režima, koje su jednostrano proglasile kratak prekid vatre u drugim delovima zemlje. Porast nasilja i sukoba zaraćenih strana u Siriji uništio je prekid vatre koji je stupio na snagu 27. februara uz posredovanje SAD i Rusije.

Izvori bliski američkim, ruskim i sirijskim izvorima saopštili su večeras da je su SAD i Rusije dogovorile prekid vatre na dva područja u Siriji koja ne obuhvataju Alep. Taj prekid vatre, koji će obuhvatiti severni deo provincije Latakije pod kontrolom sirijskog režima i deo provincije Guta, pobunjeničkog regiona kod Damaska, trebalo bi da stupi na snagu u subotu ujutro.

Foto Anadolija
Foto Anadolija

"Nastavak nasilja u Latakiji i Guti je neprihvatljiv i nanosi veliku štetu", izjavio je specijalni američki izaslanik za Siriju Majkl Retni i dodao da će američka i ruska strana "delovati da obustavu sukoba poštuju zaraćene strane u Siriji". Retni je dodao da se s ruskom stranom nije dogovorio o prekidu vatre u provinciji Alep izražavajući nadu da će tog dogovora brzo doći.

Agencija Ria Novosti potvrdila je vest o prekidu neprijateljstava u Latakiji i Guti, ali Alep ne pominje. Izvori bliski sirijskoj vojsci naveli su Frans presu da je Rusija odbila američki predlog o primirju u Alepu ne precizirajući detalje.

Foto Anadolija
Foto Anadolija

Humanitarna situacija u Alepu naročito je kritična u delovima pod kontrolom pobunjenika, koji su potpuno odsečeni od sveta, a jedini izlaz iz grada konstantno je izložen snajperskoj vatri i granatiranju. Komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein pozvao je danas u Ženevi sve strane u sukobu da odustanu od rata i opredele se za političku opciju u rešavanju krize.

Prema njegovim rečima, poslednji u nizu sukoba predstvaljaju "monstruozno nepoštovanje života civila sa ove strane". Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su u bombardovanju Alepa ubijena 202 civila, među kojima je i 31 dete. U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track