Superdrahma spasava Grčku!

Rešenje za krizu

Superdrahma spasava Grčku!

Planeta -
Prezaduženoj zemlji predviđaju bankrot i izlazak iz evrozone, što bi značilo povratak na drahmu, koja bi mogla da vredi 50 odsto od vrednosti evra

ATINA - Opšti haos.Grčka ni juče nije uspela da formira novu vladu, što povećava šanse da se parlamentarni izbori ponove u junu, a da ta zemlja u međuvremenu bankrotira, bude izbačena iz evrozone i vrati se na drahmu. Stručnjaci procenjuju da bi nova drahma iznosila 50 odsto vrednosti evra i da bi tako grčki proizvodi automatski postali konkurentniji na tržištu.

Naime, prezaduženoj zemlji je pre juna potrebno novih 30 milijardi evra pomoći EU i MMF da bi opstala, a uslov za to je usvajanje novih mera štednje. Ukoliko ne bude sastavljena vlada koja će usvojiti mere štednje, pomoć iz Evrope će izostati. Grčka je već dobila upozorenje pre nekoliko dana, kad je umesto obećanih pet milijardi dobila četiri milijarde. Analitičari kažu da bez pomoći ta zemlja ne može da opstane i da će bankrotirati i izaći iz evrozone.

Prema nekim procenama, grčki bankrot i izlaz iz zone evra za ostatak zemalja sa zajedničkom valutom predstavljao bi problem, ali mnogo manji nego da se to dogodilo ranije. Zemlje evrozone poslednjih meseci nisu radile ništa drugo sem što su se pripremale za takav slučaj odlaska Grčke. Takođe, analitičari veruju da bi se povratkom na drahmu Grčka oporavila za nekoliko godina.

- Sledeći logičan korak Atine bi bio ponovno uvođenje stare valute - drahme. Nova drahma bi u odnosu na evro bila slabija za 50 odsto. Grčki proizvodi bi tako preko noći postali konkurentniji na tržištu, ali za Grke situacija time ne bi postala odmah bolja jer bi finansijske obaveze i dalje morala da ispunjava u evrima - kaže ekonomski stručnjak organizacije „Jirgen Mates“ za nemačke medije.

I zamenik grčkog premijera Teodoros Pangalos upozorio je da će Grčka ostati bez novca za najviše šest nedelja.

- Tada nećemo imati novca za plate i penzije. Zemlja bi upala u nekontrolisan bankrot - naveo je Pangalos za britanski Telegraf.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track