UČESTALI INCIDENTI: SAD se nadaju normalizaciji odnosa sa Rusijom na Baltiku
Foto: Printscreen Youtube

Tenzije među supersilama

UČESTALI INCIDENTI: SAD se nadaju normalizaciji odnosa sa Rusijom na Baltiku

Planeta -

VAŠINGTON - Komandant američke mornarice admiral Džon Ričardson izjavio je danas da se nada "normalizaciji" odnosa sa Moskvom u Baltičkom moru gde su ruski avioni presretali američke avione i brodove.

Poslednji incident desio se u petak, kada je ruski Su-27 presreo američki avion za osmatranje RC-135 u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, podseća AFP. Ovo je bio drugi takav incident u proteklih nekoliko nedelja a Pentagon je susret nazvao "nebezbednim i neprofesionalnim".

Američka mornarica je objavila video snimak ruskog aviona koji leti veoma blizu američkog ratnog broda Donald Kuk, i to u "simuliranom napadačkom položaju".

"Ovo samo povećava šanse za neku vrstu taktičke pogrešne procene. To podiže tenziju u regionu i mi se nadamo nekoj vrsti normalizacije," rekao je Ričardson novinarima u Pentagonu. On je pozvao Moskvu da se pridržava pomorskog sporazuma koji su potpisale SAD i sovjetske sile 1972. godine kako bi se izbegli pomorski incienti i sprečilo da neki takav događaj eskalira.

Ričardson je napomenuo da ne misli da Rusi pokušavaju da izazovu incident, već da "pošalju signal." Moskva je više puta izrazila nezadovoljstvo zbog blizine američkih brodova i aviona njenim granicama. S druge strane ruska aneksija Krima i podrška proruskim snagama u istočnoj Ukrajini je pojačala tenzije između Rusije i SAD, a NATO je rasporedio hiljade dodatnih vounika u regionu i pojačao patrole i vežbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track