AMERIČKI VOJNIK TUŽI OBAMU: Moramo se boriti protiv ID, ali vaša vojna akcija je nezakonita!
Foto: SAD, Reuters

Presavio tabak

AMERIČKI VOJNIK TUŽI OBAMU: Moramo se boriti protiv ID, ali vaša vojna akcija je nezakonita!

Planeta -

Kapetan Natan Majkl Smit (28), obaveštajac koji služi u Kuvajtu, kaže da je američku vojnu kampanju protiv džihadista morao da odobri Kongres.

"Zakletva mi nalaže da tražim od suda da kaže predsedniku da, u skladu s rezolucijom o vojnim nadležnostima, treba da dobije odgovarajuću vlast od Kongresa da bi vodio rat protiv Islamske države u Iraku i Siriji", navodi se u tužbi koju je kapetan Smit podneo.

Smit se odlučio da tuži predsednika SAD pošto je treći američki vojnik poginuo u borbi protiv džihadista, a Obama je najavio da će značajno povećati broj kopnenih trupa koje će se u Siriji boriti na strani pobunjenika. Mladi kapetan smatra da se protiv Islamske države, koju je nazvao "armijom kasapina", mora boriti, ali samo uz odobrenje Kongresa.

Barak Obama tvrdi da mu kongresni dokument za borbu protiv Al Kaide, usvojen posle terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001, daje zakonsku osnovu za borbu protiv terorističke Islamske države. Međutim, kritičari tvrde da je sadašnja američka operacija uveliko izašla iz okvira tog dokumenta jer 2001, kad je Kongres usvojio taj dokument, Islamska država nije ni postojala.

Kongres već odbio zahtev Obamine administracije da se odobri upotreba vojne sile protiv džihadista, ali odobrio je troškove za tu borbu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track